Brent petroldeki düşüş pompaya yansıyacak mı? Benzin ve mazotta indirim olacak mı?

Düzenleyen:
Brent petroldeki düşüş pompaya yansıyacak mı? Benzin ve mazotta indirim olacak mı?

EKONOMİ Haberleri

Akaryakıt fiyatlarına yön veren Brent petrolde düşüş yaşanmıştı. Peki bu düşüş benzin ve mazotu etkiler mi? Petrolün ham maddesi olan ve dünya piyasasına yön veren Brent petrol fiyatlarında yüzde 15 düşüş yaşanmasıyla benzin ve mazot fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu. Peki petrol fiyatlarında yaşanan düşüş veya artış benzin ve mazot fiyatlarını etkiler mi? Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından benzin ve mazot fiyatlarında indirim uygulanacak mı? İşte Brent petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından akaryakıt piyasasında yaşanan sıcak gelişmeler...

Brent petrolde yaşanan yüzde 15'lik düşüşün ardından “Benzin ve mazotta indirim olacak mı?” sorusu gündeme geldi. Brent petrol fiyatları, ABD ve Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla 130 doların üzerine kadar çıkmıştı. Alınan yaptırım kararları arz endişelerine yol açarken Brent petrol fiyatları, sert bir yükselişe geçmişti. Ancak iki gündür Brent petrol fiyatında hızlı bir düşüş yaşandı. Brent petrol fiyatlarındaki bu düşüş piyasalarda indirim beklentisi oluşturdu. Peki Brent petroldeki düşüş benzin ve mazot fiyatlarını nasıl etkiler? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi? İşte petrol ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan son gelişmeler...

BRENT PETROL DİYATLARINDA YAŞANAN DÜŞÜŞ POMPAYA YANSIYACAK MI? 

Rusya-Ukrayna savaşının 16'ncı gününe girilirken, küresel piyasalar altüst olmuş durumda. Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararları petrol fiyatlarını da vurdu. Brent petrol üretiminde dünyanın üçüncü büyük gücü olan Rusya’ya yapılan ambargo kararı sert yükselişe neden olmuştu. Brent petrolün varil fiyatlarında yaşanan sert yükselişbenzin ve mazot fiyatlarını da yükseltmişti.

Brent petrol fiyatlarında yaşanan bu sert yükseliş sonrasında petrol arzının artırılacağı duyurulmuş ve endişelerin hafiflemesine neden olmuştu. Uluslararası piyasalarda 130 dolar seviyesini aşan brent petrol Çarşamba günü arzın arttırılacağı haberleriyle olumlu bir gelişmeye neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC ve OPEC dışı petrol üretici ülkelerin petrol üretimini arttıracağına yönelik olumlu haberlerin ardından petrol fiyatları sert düşüş yaşadı.

Brent petroldeki düşüş pompaya yansıyacak mı? Benzin ve mazotta indirim olacak mı?

ZAMLARI İPTAL ETMİŞTİ 

Petrol arzındaki endişelerin hafiflemesiyle fiyatlarda sert düşüş görülürken bu gelişmenin benzin ve mazota olumlu etkilerinin olması bekleniyor. Bu hızlı değişim sebebiyle benzine 0.79, motorinin litre fiyatına ise 2.25 lira zam yapıldığı açıklandı. Ancak EPDK tarafından petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu zamlar akşam saatlerinde iptal edildi.

Benzin ve mazota yapılan zammın hemen akşamına iptal edilmesinin ardından yeni bir indirimin gelebileceği yönündeki beklentileri artırdı.

BENZİN VE MAZOTTA İNDİRİM BEKLENTİSİ OLUŞTU 

Brent petrolde yaşanan fiyat artışları benzin ve mazota yansırken, yaşanan düşüşle beraber indirim gelicek mi sorusu gündem oldu. 112 dolara kadar çekilen Brent petrol fiyatları vatandaşlarda büyük indirim beklentisi oluşturdu. 

Brent petrol Mart ayı başında yine 112-115 dolar seviyelerinde ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 TL seviyelerindeydi.

Brent petroldeki düşüş pompaya yansıyacak mı? Benzin ve mazotta indirim olacak mı?

AKARYAKITA İNDİRİM GELECEK Mİ? 

Brent petroldeki yükselişle paralel olarak benzin ve mazot fiyatına Mart ayında tam 6 kez zam yapılmıştı. Brent petrol fiyatına gelen zamlar sonrası bugün İstanbul'da benzinin litre fiyatı 20,35 TL ve motorinin litre fiyatı ise 22,80 TL seviyelerinde.

Brent petroldeki yükseliş sonrasında yapılan zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa benzin ve motorin fiyatlarında indirim 4 TL'yi bulacak.

BRENT PETROL FİYATI NE KADAR OLDU?

Brent petrolün varil fiyatı bugün uluslararası piyasalarda 110,12 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, Dün 118,36 dolara kadar yükselirken günü 109,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,72 artışla 110,12 dolara yükseldi. Brent petrol fiyatlarıyla eş zamanlı olarak Batı Teksas türü ham petrolün varili 106,89 dolardan alıcı buldu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...