Asgari ücret toplantı öncesi Ankara'da kritik zirve: TİSK Başkanı tarih verdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere yarın toplanacak. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği görüşmede kritik saat belli olurken, Ankara'da işveren temsilcisi TİSK, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, özel sektörde çalışan doğrudan 7 milyonu, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücreti belirlemek üzere yarın toplanıyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği görüşmenin saati belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Toplantının saat 14.00'te başlaması bekleniyor.

TOPLANTI ÖNCESİ ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE

Toplantı öncesi Ankara'da sürpriz bir ziyaret yaşandı. TİSK, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Bakanlıkta ziyaret etti. Görüşmede TİSK'in Bakan Işıkhan'a 'hayırlı olsun' dileklerini sunduğu ifade ediliyor. TİSK Başkanı Burak Akkol'un ayrıca toplantıda asgari ücret zammı konusunu da dile getirdiği belirtiliyor. Böylece asgari ücret zammında ilk gayriresmi adım bugün atılmış oldu.

İŞVEREN ASGARİ ÜCRET İÇİN TARİH VERDİ

Ziyaret sonrasında TİSK Başkanı Akkol şunları söyledi:

"Yarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. Hem işçiyi hem işvereni temsil eden oldukça demokratik bir komisyon. TİSK'in duruşu belli. Ülkemizi ve çalışma hayatını önceliklendiren bir duruşumuz var. Kamuoyunda asgari ücretin güncellenmesine ilişkin beklenti var. TİSK olarak neler yapabilirizi masaya getireceğiz. Bayram önce asgari ücret çalışmalarında sürecin ortak mutabakatla tamamlanmasını umuyoruz."

Asgari ücret toplantı öncesi Ankara'da kritik zirve: TİSK Başkanı tarih verdi

 

İŞVEREN 500 DOLARA KAPIYI KAPATTI

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in "500 dolar olmalı" sözünü değerlendiren Akkol, "Sayın Bakanımızın bir beyanatı oldu ama, tamamını dinlediğimizde ücretin başka bir para birimine endekslenmemesi gerektiğini söylüyor. Biz Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz. Başka üleklerin para birimiyle asgari ücret veya başka ücret belirlenmiyor. Kamuoyunda tartışma sürüyor. Masada TL konuşacağız. Komisyonu kurları da enflasyonu da dikkate alıyor. Enflasyon düşüş trendinde, buna rağmen ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. Yıl sonu beklenilsin diye bir görüşümüz yok" diye konuştu.

İŞVEREN DESTEĞİ SÜRMELİ

İşveren desteğinin sürmesinin önemli olduğunu vurgulayan Akkol, "Sayın bakanımıza talebimizi arz ettik. Küçük büyük işletme ayrımı yapmadan devletin işveren desteğini sürdürmesi çok önemli. Çalışanlar açısından gelir vergisinin düşürülmesi çok önemli. Dünyadaki 5 ülkeden birisi olduk. Ücretlerin asgari ücret olan kısmından vergi alınmıyor. Çalışanların refah seviyesini artıracak bu tip güncellemeler yapılabilir. TİSK olarak biz de imza atarız." 

MASADAKİ ZAM ORANLARI

Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Eğer refah payı da eklenirse bu durumda artış yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek. 

Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;

  • yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,
  • yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,
  • yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,
  • yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.

KULİSLERDE ÖNE ÇIKAN ZAM ORANI

Öte yandan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin kulislerde konuşulan oranı açıkladı. Erdursun, "Asgari ücrete yapılacak zam oranı şu anda belli. Asgari ücreti 12 bin TL yapacaklar" dedi. Erdursun'un tahminine göre masadaki en güçlü zam oranı yüzde 40-45'lik oranlar.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...