Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi…

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın en güçlü teknoloji şirketi Apple’ın on yıllık otomobil hayali iCar’dan vazgeçtiği açıklandı. Şirket bu haberden sonra borsada ani değer kayıpları yaşarken hemen ertesi gün Çin’den gelen bir haber dikkatleri üzerine çekti. Chery, iCar adını verdiği yeni elektrikli SUV modelini dünyaya tanıttı, işte detaylar...

Apple’ın ünlü patronu Steve Jobs, ölümünden kısa bir süre önce verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı; “Eğer daha fazla vaktim olsaydı, telefondan sonra otomobil üretmek isterdim…” 

Şirket bu vizyonla yaklaşık 10 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü. BMW, Audi, Porsche gibi markalardan önemli isimleri transfer etti. Yüzlerce tasarım, teknoloji ve yazılım patenti aldı. Henüz resmi bir açıklama gelmese de dünya basını Apple’ın iCar projesini iptal etmesini manşetlere taşıdı. Ardından haliyle şirket hisseleri hızla değer kaybetmeye başladı. 

Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi… - 1. Resim

ÇİNLİLER ANINDA CEVAP VERDİ 

Neredeyse tüm Avrupa’da ve ülkemizde satış rekorlarına imza atan Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Chery, Apple haberi daha yeni yayılmaya başlamışken iCar ismindeki yeni modelini tanıttı. Zamanlama herkesin dikkatini çekti. Avrupa basını Çinlilerin bunu beklediklerini ve durumu reklam fırsatına çevirdiğini kaleme alırken, ABD medyası sessiz kalmayı tercih etti. Şimdi gözler Apple şirketi tarafından yapılması beklenen resmi açıklamaya çevrilmiş durumda…

Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi… - 2. Resim

BU FİYATA BU TEKNOLOJİ 

Yaşanan tüm bu gelişmeler bir yana, gelin hep birlikte Chery’nin tanıttığı iCar modeline biraz yakından bakalım. Şimdilik sadece Çin pazarında satışa sunulması planlanan SUV segmentindeki aracın aylık 10 bin adet civarında satılması bekleniyor. Modelin tam ismi Chery iCar 03, fiyat etiketi ise Çin’e göre oldukça ulaşılabilir bir seviyeden başlıyor. Giriş paketi sadece arkadan itişli olarak 109.800 yuan (15.250 dolar) yani yaklaşık olarak şubat 2024 kuru ile 470 bin TL civarında satışa sunulurken en donanımlı versiyonu, çift batarya paketi ve 4x4 özellikleriyle birlikte 169.800 yuan etikete sahip (23.600 dolar- 820 bin TL). 

Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi… - 3. Resim

TAMAMEN ALÜMİNYUM 

iCar 03 karşımıza çok bölmeli kafes yapısına sahip tamamen alüminyum bir yapıyla çıkıyor. Aracın uzunluğu 4406mm, boyutu daha iyi anlayabilek adına Dacia Duster modelinden yaklaşık 6cm daha uzun olduğunu belirtelim. 18 ve 19 inçlik jant opsiyonu sunulan iCar 03, katlanır aynalar, 1.2 metrelik panoramik açılık cam tavan, NFC anahtar sistemi, 50W kablosuz şarj, üst düzey versiyonlarda ısıtmalı direksiyon simidi, 12 hoparlörlü ses sistemi, 64 renkli ortam aydınlatması, sürücü koltuğu masajı ve havalandırması, yolcu elektrikli bacak dayanağı gibi şımartıcı bir çok donanım yer alıyor. 

Çin'den ABD'ye ters köşe! Apple’dan bekliyorduk iCar Chery’den geldi… - 4. Resim

279 BEYGİRLE 0-100 6,5 SANİYE

Araç giriş seviyesinde arka aks bölüne yerleştirlen 220 Nm tork değerine sahip 135 kW (184 hp) güç sağlayan bir motor ünitesi ile müşterilerin beğenisine sunuluyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip üst versiyonlarda ise toplam güç; 205 kW (279 bg) 385 Nm tork değerlerinde. Araç bu sayede 6,5 saniyede 0-100 km/saat hıza ulaşabiliyor. 

EDİTÖR NOTLARI

Aslına bakarsanız geçen yıl düzenlenen Şangay otomobil fuarında iCar GT adını taşıyan konsept bir otomobil Chery standında sergilenmişti. Marka tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2024 Pekin Otomobil Fuarı'nda iCar serisinin SUV dışında diğer modelleri de gün yüzüne çıkacak. İlk etapta Çin sınırları içinde pazara sunulacak olan iCar bir model ismi değil, Chery kanatları altında yeni bir marka olarak yoluna devam edecek. İkinci aşamada Avrupa pazarına ısınma turları başlayacak ve Çin’de satılan modellerden gelen müşteri şikayetlerine göre araçta çok daha ileri seviyede iyileştiremeler yapılacak. Avrupa’da satış başladığında araçların tüm şikayetlerden arındırılmış olması planlanıyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...