Devlet kemer sıkmaya başlıyor: Bütçe Çağrısı Tebliği Resmi Gazete'de! Tasarruf için teklifler sunulacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Devlet kemer sıkmaya başlıyor: Bütçe Çağrısı Tebliği Resmi Gazete'de! Tasarruf için teklifler sunulacak

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Anadolu Ajansı

Ekonomide yönetimin değişmesiyle devlet kemer sıkmaya başlıyor. Temmuz ayında kamu kurumlarına gönderilen tasarruf genelgesinin ardından "Bütçe Çağrısı Tebliği Resmi Gazete'de" yayımlandı. Kamu idareleri bu doğrultuda tasarruf için teklifler sunacak.

Ekonomi yönetimde yaşanan değişimle kamu kurumlarında tasarruf başlıyor. Temmuz ayında kamu kurumlarına gönderilen tasarruf genelgesinin ardından "Bütçe Çağrısı Tebliği Resmi Gazete'de" yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan tebliğde, Merkezi Yönetim Bütçesi'nin hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) yayımlandığı hatırlatılarak, programda ekonomi ve maliye politikalarının temel amaçlarının belirlendiği aktarıldı.

OVP’DEKİ TEDBİRLER GÖZETİLECEK

Kamu idarelerinin, OVP'de belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda hareket ederek kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanacağı aktarılan tebliğde, şunlara yer verildi:

"2023 yılı Şubat ayında meydana gelen ve asrın en büyük afetlerinden biri olan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hasar gören bölgelerin iyileştirilmesi ve yeniden yapılandırılmasıyla depremin etkilerinin ortadan kaldırılması için gerekli önlemler alınmaya devam edilecektir. Harcama gözden geçirmeleri sistematik hale getirilerek verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek ve yeni harcama alanları sınırlandırılacaktır. Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha etkin kullanımı için Tek Hazine Kurumlar Hesabı'nın kapsamı daha da genişletilecektir. Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre dayalı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık olarak kalıcı mahiyette harcama oluşturulmayacaktır. Kamu yatırım, harcama, teşvik ve desteklerinin etkinliği artırılacaktır."

KAMU İDARELERİ BÜTÇE TEKLİFLERİNİ SUNACAK

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, OVP, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi'nde yer alan makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini sunacakları bildirildi.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla Temmuz ayında kamu kurumlarına tasarruf genelgesi gönderilmişti. Genelgede taşıt edinimi ve kiralanması, bina yapımı, bakımı ve onarımı işleri, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri başta olmak üzere birçok harcama alanlarda yapılabilecek tasarrufun bakanlığa bildirilmesi istenmişti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...