Hükümet yeni adımlar atacak: OVP'den konuta destek sözü çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hükümet yeni adımlar atacak: OVP'den konuta destek sözü çıktı

Emlak Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 2 yıllık büyüme stratejisini içeren Orta Vadeli Program’ın içinde konut sektörü de yer buldu. Bu kapsamda üretimin artırılacağı, yeni finansman modellerinin çıkarılacağı ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimine destek verileceği belirtildi.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Uzun zamandır konut sektörüne destek verilmesi gerektiği konusunda kaleme aldığımız yazılar, hükûmetin ajandasına da girdi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlar ve bürokratların katılımıyla 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’ı açıkladı. Açıklanan büyüme stratejisi çerçevesinde konut sektörüyle ilgili mesajlara da yer verildi.

Yapılan açıklamada konut arzının artırılacağı, finansman sorununun çözümüne yönelik yeni adımlar atılacağı, kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların giderileceği ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânının artırılacağı vurgulandı.

260 ALT SEKTÖRE DOKUNUYOR

Emlak ve Trend sayfamızda sürekli yazıya döktüğümüz bu konu, Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesi ve muhtemel bir konut krizine karşı tedbir alınması adına büyük önem taşıyor. Bilindiği üzere konut sektörü; inşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 260 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiriyor.

Ayrıca şantiyelerle birlikte 6 milyon kişiye iş kapısı oluşturuyor. Öte yandan barında sorununa çözüm yolu da bu sektörü desteklemekten geçiyor. OVP’ye konu olan konut sektörüne destek adımları, ekonomik ve sosyal alanda Türkiye’nin gelişmesine katkı sunacaktır.

DAR GELİRLİLERE ÖNCELİK VERİLECEK

Fiyat İstikrarı bölümünde ise konutla ilgili iki mesaj paylaşıldı: Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, salgın döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacaktır.

SEKTÖR BÜYÜMEYE KATKI SUNACAK

OVP’deki Makroekonomik Hedefler ve Politikalar başlığı altında konut sektörü ile ilgili şu ifadelere yer verildi: İnşaat sektörü, afet etkilerinin azaltılması ve sosyal konut ihtiyacının karşılanmasını teminen ülke genelinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut, iş yeri ve arsa projelerini hayata geçirecek şekilde yönlendirilerek, fiyat istikrarı da gözetilerek sektörün büyümeye seçici ve hedef odaklı katkı vermesi sağlanacaktır.

YENİ BİR KAMPANYA ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Açıklamalarda dikkat çeken bir detay da “ilk kez ev sahibi olacaklar” için yeni bir kredi kampanyasının başlayacağı oldu. Henüz konuyla ilgili net bir açıklama yapılamazken, şu bilgiler paylaşıldı: Kamunun uygun şartlarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecektir.

GÜNLÜK KİRALIK EV PROBLEMİ ÇÖZÜLÜYOR

Ayrıca daha önce sayfamızda yer verdiğimiz “günlük kiralık evler” problemine de dikkat çekilerek “Turizm sektöründe yüksek hizmet kalitesinin devamı, kayıt dışılığın azaltılması ve turizm gelirlerinin artırılmasını teminen günübirlik konut kiralama yoluyla konaklamaların sertifikalandırılması gibi hususlarda gerekli mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecektir” denildi.

ENERJİ TASARRUFU KONUSU ELE ALINDI

Aynı şekilde enerji tasarrufu konusu da OVP’nin konut sektörü bölümünde ele alındı. Sayfamızda sürekli ele aldığımız kamu kurumları ve konutlardaki enerji tasarrufu konusu ile ilgili olarak “Kamu, ticari ve konut amaçlı binalarda yüksek enerji performansını ve aynı zamanda belirli oranda yenilenebilir enerji kullanımını amaçlayan Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) yaklaşımını yaygınlaştırılacak düzenlemeler yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...