Dolar ve altının gözü yeniden Fed'de: Nobel ödüllü ekonomist Bernanke tahminini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dolar ve altının gözü yeniden Fed'de: Nobel ödüllü ekonomist Bernanke tahminini açıkladı

Ekonomi Haberleri

Dolar ve altın bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararının ardından yeniden ABD Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararına odaklandı. Nobel ödüllü ekonomist ve eski Fed Başkanı Ben Bernanke Fed için tahminini açıkladı.

Dolar ve altın yatırımcısı tüm dikkatini merkez bankalarından gelecek faiz kararlarına çevirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini açıkladı. TCMB, faizi yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltti. TCMB'nin ardından dolar ve altın fiyatlarını ilgilendirecek karar ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA YATIRIMCIYI NELER BEKLİYOR?

Hem küresel hem de yerel piyasada yatırımcılar bu hafta merkez bankaları faiz kararları ve yetkililerden gelecek açıklamalarına odaklanacak. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) başta olmak üzere 26 merkez bankası faiz kararını açıklayacak.

Yurt içinde ise Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "Enflasyon Raporu 2023-III" sunumu ve Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özeti yakından takip edilecek. Yurt içinde öne çıkan veriler imalat sanayi kapasite kullanım oranı, güven endeksleri ve dış ticaret istatistikleri olacak. Hazine ihaleleri de takvimde yer alıyor.

FED'İN KARARI NE OLACAK?

Fed tüm dünyanın merak ettiği faiz kararını 26 Temmuz’da açıklayacak. Fed'in gelecek hafta alacağı para politikası kararı, dolar ve altın yatırımcısının ilgisini çekmeye devam ediyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in 26 Temmuz'da politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın bu toplantının ardından atacağı adımlara ilişkin belirsizlik devam ediyor.

FAİZDE GERİ ADIM OLACAK MI?

Reuters anketine göre Fed'in 2024 Mart ayına kadar en az 1 faiz indirimi yapacağını öngörenlerin oranı ise yüzde 78'den yüzde 55'e geriledi.

Ekonomistlerin ABD ekonomisi için 2023 büyüme tahminleri de yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e yükseldi. Gelecek yıl ise büyümenin yüzde 0,7'ye yavaşlaması bekleniyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ EKONOMİSTTEN FED TAHMİNİ

Nobel ödüllü ekonomist ve eski Fed Başkanı Ben Bernanke Fed’in gelecek hafta son defa faiz artırabileceğini söyledi. Fidelity Investments’ın düzenlediği webinar’da konuşan Bernanke “Fed gelecek toplantısında da 25 baz puanlık artış yapacak gibi görünüyor. Bu da son artış olabilir” diye konuştu.

Para piyasalarında da benzer beklentiler var. Fed’in 25-26 Temmuz toplantısının ardından ek faiz artışı fiyatlanmıyor. Bernanke otomobil ve kira fiyatlarındaki düşüşle önümüzdeki 6 ayda enflasyonun kalıcı olarak yüzde 3-3,5 bandına inebileceğini söyledi. ABD’de enflasyon geçen ay yüzde 4’ten yüzde 3’e gerilemiş, Fed’in favori enflasyon göstergesi PCE fiyat endeksi Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 3,8 artmıştı.

Bernanke bu sene faiz indirimi beklentisinin gerçekçi olmadığını ifade etti. Bernanke ayrıca enflasyonu düşürme çabasının bedeli olarak ekonomide yavaşlama olabileceğini ancak ‘ılımlı’ bir resesyon olabileceğini belirterek “gelecek yıl derin bir resesyon görmemiz sürpriz olur” ifadesini kullandı.

FED SONRASI ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Fed'in faiz artırımı sürecinde baskılanan altın fiyatları, enflasyon verilerinin iyileşmesiyle yeniden yükselişe geçti. 1.989 dolara kadar yükselen Ons altın yeniden yükseliş sinyali verdi. Uzmanlara göre teknik tablo önemli ölçüde iyileşti ve altın yer çekiminden kaçmayı başararak 1.950 dolar/ons destek seviyesinden epey uzaklaştı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Fed'in faizi sabit bırakması durumunda altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini vurguluyor.

Ons altının 2000 dolar bandını kıracağını söyleyn Memiş, bu yükselişten gram altının da nasbini alacağını belirtiyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...