Dolar ve gram altında sessiz bekleyiş: Fed öncesi piyasalarda yön aşağıya döndü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dolar ve gram altında sessiz bekleyiş: Fed öncesi piyasalarda yön aşağıya döndü

Ekonomi Haberleri

Dolar ve gram altında Merkez Bankası'nın kararı sonrasında sessiz bekleyiş sürüyor. Fed öncesinde yönün tersine döndüğü gram altın ve dolarda son durum...

Dolar ve altında bu hafta merkez bankalarından gelecek faiz kararları bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini geçen hafta açıkladı. TCMB, faizi yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltti. Bu hafta ise ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) başta olmak üzere 26 merkez bankası faiz kararını açıklayacak. Döviz ve emtia fiyatları kritik haftaya nasıl başladı? TCMB sonrası bekleyişe geçen dolar ve gram altında sessiz bekleyiş sürüyor. İşte piyasalarda son durum...

GRAM ALTINDA SON DURUM

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde gram altın  1734 TL'ye kadar yükseldi. Faiz kararının ardından 1715 TL'ye çekilen kıymetli maden ardından 1700 TL seviyesine geri çekildi. Geçen hafta yüzde 3,34 kazanç sağlayan gram altın, yeni haftaya 1700 TL'nin altında başladı. 

1695 liranın altına gevşeyen altının gramı saat 09:00 sularında yüzde 0,24 düşüşle 1697,16 lirada seyrediyor. 

Gram altın ekranların aksine Kapalıçarşı'da ise 1730 TL'den satılıyor. 

ONS altın 1961 dolar, Çeyrek altın 2796 TL, yarım altın 5.600TL, tam altın 11.150 TL, Cumhuriyet altını 11.422 TL'den işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Dolar ve gram altında sessiz bekleyiş: Fed öncesi piyasalarda yön aşağıya döndü

DOLAR VE EURO SINIRDA BEKLİYOR

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde faiz kararının tahminlerin altında kalacağı beklentisiyle Dolar/TL 27 TL'yi, Euro/TL ise 30 TL'yi aştı. Karar sonrasında düşüşe geçen döviz fiyatları haftayı kritik seviyelerin altında tamamladı. Doların satış fiyatı yüzde 2,99 değer kazanarak 26,9360 lira, avronun satış fiyatı yüzde 1,88 artışa 29,9400 lira oldu.

Dolar/TL saat 09:00 sularında yüzde 0,12 düşüşle 26,9385 lirada seyretmeye devam ediyor. Euro/TL ise 30 TL sınrında fiyatlanıyor.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Dolar ve gram altında sessiz bekleyiş: Fed öncesi piyasalarda yön aşağıya döndü

FED'İN KARARI NE OLACAK?

Fed tüm dünyanın merak ettiği faiz kararını 26 Temmuz’da açıklayacak. Fed'in gelecek hafta alacağı para politikası kararı, dolar ve altın yatırımcısının ilgisini çekmeye devam ediyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in 26 Temmuz'da politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Nobel ödüllü ekonomist ve eski Fed Başkanı Ben Bernanke Fed’in gelecek hafta son defa faiz artırabileceğini söyledi. Fidelity Investments’ın düzenlediği webinar’da konuşan Bernanke “Fed gelecek toplantısında da 25 baz puanlık artış yapacak gibi görünüyor. Bu da son artış olabilir” diye konuştu.

Fed Başkanı Powell'ın karar sonrasında yapacağı açıklamalarda ikinci bir faiz artışı sinyali verip vermeyeceği merak ediliyor.

Dolar ve gram altında sessiz bekleyiş: Fed öncesi piyasalarda yön aşağıya döndü

FAİZDE GERİ ADIM OLACAK MI?

Reuters anketine göre Fed'in 2024 Mart ayına kadar en az 1 faiz indirimi yapacağını öngörenlerin oranı ise yüzde 78'den yüzde 55'e geriledi.

Ekonomistlerin ABD ekonomisi için 2023 büyüme tahminleri de yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e yükseldi. Gelecek yıl ise büyümenin yüzde 0,7'ye yavaşlaması bekleniyor.

FED SONRASI ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Fed'in faiz artırımı sürecinde baskılanan altın fiyatları, enflasyon verilerinin iyileşmesiyle yeniden yükselişe geçti. 1.989 dolara kadar yükselen Ons altın yeniden yükseliş sinyali verdi. Uzmanlara göre teknik tablo önemli ölçüde iyileşti ve altın yer çekiminden kaçmayı başararak 1.950 dolar/ons destek seviyesinden epey uzaklaştı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Fed'in faizi sabit bırakması durumunda altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini vurguluyor.

Ons altının 2000 dolar bandını kıracağını söyleyen Memiş, bu yükselişten gram altının da nasbini alacağını belirtiyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...