Dolara iki ülkeden müdahale geldi! Krizin eşiğinden dönüldü, borç son anda ödendi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Bloomberg HT,
- Güncelleme:
Dolara iki ülkeden müdahale geldi! Krizin eşiğinden dönüldü, borç son anda ödendi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı, Bloomberg HT,

Küresel yeni bir krizi tetiklemenin eşiğindeki Çinli gayrimenkul devi Country Garden, temerrüde düşmekten son anda kurtuldu. Country Garden vadesi gelen iki yurt dışı borç tahvilinin faiz ödemesini son anda yaparken, Çin ve Japonya dolara müdahale etti.

Çin'in en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın borç sorunları küresel piyasayı yeni bir krizin eşiğine getirmişti. Country Garden'ın hisseleri dip noktaya çekilirken, krizin eşiğinden son anda dönüldü. Country Garden, borçları nedeniyle temerrüde düşmekten kurtuldu.

BORCUNU SON ANDA ÖDEDİ

Çinli gayrimenkul devi Country Garden'ın vadesi gelen iki yurt dışı borç tahvilinin faiz ödemesini geciktirmesi, finansal kurumlar üzerinde baskıya neden olmuş ve mali destek sağlanmadığı takdirde daha fazla gayrimenkul şirketinin iflasın eşiğine gelebileceğine dair endişelere yol açmıştı. Country Garden vadesi gelen yurt dışı borç tahvilinin faiz ödemesini "hoşgörü süresi" bitmeden yaparak borçları nedeniyle temerrüde düşmekten kurtuldu.

Şirket kaynakları, 2026 ve 2030 tarihli, toplam 990 milyon dolar tutarındaki dolara endeksli iki borç tahvilinin 22,5 milyon dolarlık faiz ödemesini dün itibarıyla ödediğini duyurdu.

ASYA PİYASALARINDA DOLARA MÜDAHALE

Asya para birimlerinde son ayların dip seviyelerinin görülmesi sonrasında Japonya ve Çin Merkez Bankaları dolara karşı harekete geçti. Japonya kura müdahale için sözlü uyarı yöntemini tercih ederken, Çin ise yuan sabitleme aracını kullanmaya devam etti.

Dolar/yen kuru bu sabah 147,81’e kadar yükselerek, Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya’da bir numaralı kur yetkilisi olarak görülen Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda "Eğer kurda bu hareketler sürerse her seçenek masada olacak” diyerek sözlü müdahalede bulundu.

Çin Merkez Bankası ise 7,1969 ile yuan lehine güçlü bir dolar/yuan referans oranı belirledi. Ancak dolar/yuan kuru yüzde 0,3’e kadar yükselerek 7,32 ile Kasım 2022’den beri en yüksek seviyesini gördü.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı, Bloomberg HT,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...