Dolarda gece yarısı ekspresi! Sığ piyasada rekordan döndü…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolarda gece yarısı ekspresi! Sığ piyasada rekordan döndü…

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! Geçen hafta 31,35 seviyesinden kapanış gerçekleştiren dolar, gece işlemlerinde ve sığ piyasada 31,70’i test etti. Ardından fiyatlar sakinleşti ve 4 Mart işlem günü 31,42 TL seviyelerinden başladı. Euro ise hafta başında 34,07 TL’den fiyatlanıyor. Analistler “Seçim yaklaştıkça kurda stres de artıyor. Yükseliş marjları daha da açılıyor. Reel olarak değer kazanacak TL politikalarıyla birlikte, enflasyonda artış hızının da yavaşlaması, kurlarda daha stabil bir görünüme destek verebilir. Ancak dövizde bir gerileme mümkün gözükmüyor, bu sebeple satıcılar isteksiz” diye konuşuyor. Gözler, bugün açıklanacak şubat ayı enflasyon rakamlarında…

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Piyasalarda yeni hafta hareketli başladı. Kurlarda yaşanan yükseliş eğilimi devam ederken; tasarruf sahipleri, ihracatçılar ve ithalatçıların gözü de seçim sonrasına çevrilmiş durumda. Bu yılın ilk iki ayında TCMB rezervlerinde yaşanan yaklaşık 10 milyar dolarlık gerileme, fiziki dolar talebinin de önemli göstergelerinden biri oldu. Seçim öncesinde ise iki farklı fikir öne çıkıyor. Bir yandan 31 Mart sonrası kurlarda yükseliş beklenirken; ağırlıklı olarak karşılık bulan görüş, seçimlerin ardından korkulacak bir yükseliş olmayacağı yönünde…

5 MART DOLAR FİYATI KAÇ TL?

4 Mart gece işlemlerinde dolar/TL tarafında sığ piyasada 31,70 ile yeni rekor test edildi. Ancak sabah serbest piyasada ilk işlemler 31,42 seviyesinden başladı. Euro da 34,07 TL seviyelerinden fiyatlanıyor.

Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri tarafında ise her ne kadar zirve seviyelerden dönüş gerçekleşse de FED’in, bu yılın ilk yarısında ağırlıklı olarak faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatması, küresel anlamda ve kısa vadede, dolarda daha fazla güç kaybının önüne geçiyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ HIZLANDI, FAKAT…

Geçen hafta dolarda yüzde 1 oranında artış yaşandığını ve bunun önemli olduğunu aktaran ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, “Geçen yılın son çeyrek döneminde, aylık bazda yüzde 2,0-2,5 artış yaşanırken, haftalık bazda yüzde 1’lik yükseliş dikkat çekiyor. Çünkü seçime yaklaştıkça dolar talebi artıyor. Döviz tevdiat hesaplarındaki yükseliş ve TCMB’nin rezervlerindeki azalıştan da bunu görebiliyoruz. Ancak enflasyonla mücadele aşamasındayız şu anda… Dolayısıyla döviz kurlarında çok ciddi bir hareket beklemiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

TL Mİ, DOLAR MI CAZİP OLACAK?

Öte yandan Merkez Bankası’nın sıklıkla “reel olarak değerlenecek TL” vurgusu yaptığına dikkat çeken ekonomistler, “Seçimlerin ardından daha sıkı para politikası olabilir. Kredi hacminin baskılanması suretiyle, iç talebin soğuduğu görülebilir. Yabancı sermaye girişinin de artmasıyla birlikte ekonomik istikrar programı destek bulabilir. Bu senaryoda elinde dolar tutanlar yavaş yavaş TL’ye dönebilir. Dolar ayda yüzde 2,5-3,0 giderken; TL mevduatın aylık getirisi 4,0-4,5 civarında. Böylece enflasyonla mücadele konusunda ciddi başarı elde edilebilir” görüşünü dile getiriyor.

KREDİ KARTINA TEDBİR, İKİNCİ EVE VERGİ!

Seçimlerin ardından bazı tedbirlerin alınmasının da gerekebileceğini belirten ekonomistler, “Bütçe açığı yüksek, oradaki açığın kapatılması amacıyla bir takım vergi artışları gündeme gelebilir. Talep yönlü enflasyonist baskıların hafifletilmesi için sıklıkla konuşulan ‘kredi kartlarına tedbir’ konusunda bazı düzenlemeler hayata geçebilir. Kamuda bazı alanlarda tasarruf, maaş zamlarının beklenen enflasyona göre yapılması ve ikinci konuta ek vergi gibi çeşitli düzenlemeler de konuşulanlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullanıyor.

GÖZLER ENFLASYON RAKAMLARINDA

Piyasalarda bugün açıklanacak enflasyon rakamları dikkatle takip edilecek. TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36’da tuttuğunu hatırlatan ekonomistler, “Aylık TÜFE yüzde 4 ve üzerinde gerçekleşirse, bu sonuç, yıl sonu hedeflerinin de sorgulanmasını beraberinde getirebilir. Bu sebeple yüzde 3 civarında gelebilecek bir şubat ayı enflasyonu, piyasalardaki pozitif algıları daha fazla destekleyebilir” şeklinde konuşuyor.

DOLAR ENDEKSİ VE TAHVİLLERDE SON DURUM

Bu arada dolara dair küresel fiyatlamalar da takip ediliyor. Cuma günü ABD’de açıklanan İmalat PMI rakamlarının beklenti altında kalmasıyla birlikte, iki yıllık tahvil faizi 4,64’ten 4,53’e çekildi. 10 yıllık tahvil faizi 4,20’nin, dolar endeksi de 104,00’ün altına geriledi. Bu görünüm her ne kadar dolarda bir değer kaybına işaret etse de düşüşün sınırlı kaldığını da gösterdi.

FED NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEK

Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED) tarafından Kongre için hazırlanan Para Politikası Raporunda; enflasyonda gerileme yaşansa da hâlâ yüzde 2 hedefinin üzerinde olduğu, bu hedefe doğru yol alındığına emin olunmadan faiz indiriminin uygun görülmeyeceği, işsizlikte önemli bir artış yaşanmadığı ve son dönemde şüphe uyandıran bankacılık sektörünün de güçlü olduğu bildirildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...