Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Dövizden büyük kaçış! Dolar hesaplarında 6 ay sonra bir ilk

Türk lirasında yüksek getiri ve dolarda stabil görünüm, dövizden kaçışı hızlandırdı. Geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları 3,3 milyar dolar geriledi ve 166,5 milyar dolar oldu. En son 6 ay önce haftalık bazda bu miktarda yüklü bir döviz satışı olmuştu. Bu arada KKM’den de çıkışlar sürerken, geçen hafta 20 milyar liralık gerileme daha kaydedildi.

Kaydet
a- | +A

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- Merkez Bankasının merakla beklenen faiz kararı dün açıklandı. Eylülde tahminleri aşarak yüksek gelen enflasyonun ardından, merkez bankası da öngörülere paralel olarak politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB’nin karar metninde yer alan “sıkı para politikasının devam edeceğine” yönelik ifadeler, “değerli TL” beklentilerini de destekledi.

BAKMADAN GEÇME
Faiz kararı sonrası yatırımcı ne yapmalı? Dolar mı, Türk lirası mı?
HABER

Faiz kararı sonrası yatırımcı ne yapmalı? Dolar mı, Türk lirası mı?


ŞİRKETLERDEN YÜKLÜ DÖVİZ SATIŞI

Ekim ayının ilk yarısı geride kalırken doların primsiz seyrini sürdürmesi, döviz hesaplarında çözülmeyi de hızlandırdı. TCMB tarafından açıklanan verilere göre 11 Ekim ile biten haftada yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) 3 milyar 306 milyon dolarlık gerileme yaşandı. Bu yüklü döviz satışının 2 milyar 959 milyon doları, tüzel kişilerden (şirketlerden) geldi.

Dövizden büyük kaçış! Dolar hesaplarında 6 ay sonra bir ilk - 1. Resim
Başlık ResmiDövizden büyük kaçış! Dolar hesaplarında 6 ay sonra bir ilk - 1. Resim


DİKKAT ÇEKEN İKİ GELİŞME

Son verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz hesaplarının büyüklüğü 166 milyar 506 milyon dolara kadar geriledi. Veriler iki önemli gelişmeye işaret etti.

1-Döviz hesaplarının büyüklüğü son 10 haftanın en düşük seviyesine kadar geriledi. En son 2 Ağustos ile biten haftada DTH’ların büyüklüğü 165,47 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

2-Geçen hafta gerçekleşen 3,3 milyar dolarlık satış, aynı zamanda son 6 ayın da en hızlı çözülmesine işaret etti. Son olarak 26 Nisan-3 Mayıs haftasında 3,42 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleşmişti.


KKM’DE DE ÇÖZÜLME SÜRÜYOR

Öte yandan kur korumalı mevduat hesaplarında da gerileme devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; KKM hesaplarının büyülüğü, 11 Ekim ile biten haftada yaklaşık 20 milyar lira geriledi ve 1 trilyon 470,5 milyar TL'ye düştü.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.