Dünyada da gıda yüzde 33 yükseldi

Dünyada da gıda yüzde 33 yükseldi

EKONOMİ Haberleri

Birleşmiş Milletlere bağlı İklim Değişikliği Panelinin son raporuna göre, küresel ısınma 2030 yılına kadar 1,5 derece artacak. Nadir görülen sel, yangın, kuraklık, dolu gibi aşırı hava olayları da sıklaşacak. Bu durum özellikle tarımsal üretimi tehdit edecek. Tonlarca mahsul, aşırı hava olayları sebebiyle zarar görecek.

Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Serpil Günal, iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkilerinin görüldüğünü belirterek, “Tarımsal sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkiliyor. Bu durum giderek hız kazanıyor. Artık tarım sigortaları kaçınılmaz. Sel nedeniyle Bartın, Kastamonu, Ordu ve Sinop’ta toplam 66 hasar dosyasına karşılık 301 bin lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. Toplam 10 ilden de yangın sebepli ihbar alınmıştır. Mevcut durumda dosyaları tamamlanan üretici ve yetiştiricilerimize 11,6 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirilmiş olup, 503 bin lira daha ödeme yapılacaktır” dedi.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da, gıda fiyatlarındaki artışın küresel bir sorun hâline geldiğini belirterek, “Son bir yılda küresel çapta ortalama yüzde 32,9 yükseliş var. Mücadelenin temelinde tarım politikaları var. Tarımsal destekler, verimliliği artırıcı önlemler, tarımsal ürün planlaması, arazi toplulaştırma, tarımda ileri teknoloji kullanımı ve gençlerin tarıma yönlendirilmesi gibi çok boyutlu çözümlere ihtiyaç duyuyor. Maalesef son büyüme rakamlarında tarımın payı beklentilerin altında geldi. Bu da sorunun çözümü için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...