Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar

Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar
Fotoğraf Başlığı Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmustu! Servet degerindeki bitki için yer bulamiyorlar

Dünyada yalnızca Sakız Adası ve Çeşme'de üretimi yapılan sakız bitsininin kilosu 15 bin liraya kadar çıktı. Üretici ilçede ekim yapılacak arazilerin yokluğuna vurgu yaparken "Cumhuriyet döneminde tamamen ortadan kalkan sakız ağaçları, sayıları bine kadar düşmüşken şimdi tekrar canlandı. Şu anda yeşil alanlara sakız ağaçlarını dikiyoruz. Çünkü yer yok. 10 yıl içerisinde de dünya pazarında 500 bin ağacın üzerinde bir üretimle yüzde 50'lik bir paya sahip olabiliriz" dedi.

Kaydet
a- | +A

İzmir'in önemli tatil destinasyonu Çeşme sadece plajlarıyla değil tarımsal zenginliği ile de dikkat çekiyor. Sakız ağaçlarının dünyada yalnızca Yunanistan'ın Sakız Adası ile Çeşme Yarımadası'nda yetişebildiği biliniyor.

Sakız üretimi, 1959 yılında bölgede başlarken ancak uzun süre yeterli ilgiyi görmeyince sekteye uğradı. Son 20 yılda yeniden canlandırılmaya çalışılan sakız ağacı üretimi kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 40 bin fidan yetiştirildi ve bunların 20 bini toprakla buluşturuldu.

Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar - 1. Resim
Başlık ResmiDünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar - 1. Resim

Üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu (55), "Damla sakızı artık Çeşme'nin coğrafi işaretli bir ürünü. Yaklaşık bir yıldır süren uzun çalışmalar sonucunda alınan coğrafi işaretle birlikte, Çeşme'nin ikinci coğrafi işaretli ürünü oldu. Cumhuriyet döneminde tamamen ortadan kalkan sakız ağaçları, sayıları bine kadar düşmüşken şimdi tekrar canlandı" ifadelerini kullandı.

EKECEK ALAN BULAMIYORLAR

Dikilen sakız ağaçlarıyla birlikte, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bir tonun üzerinde Çeşme damla sakızı üretmiş olacaklarını belirten Tütüncüoğlu, "Biz ülke olarak yaklaşık 20 tona yakın ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla bu ithalatın, en azından kendi ihtiyacımız kadar olan kısmının Çeşme damla sakızıyla karşılanması ekonomimiz açısından çok önemli.

BAKMADAN GEÇME
İstanbul
HABER

İstanbul'dan yola çıktı Diyarbakır'da dünya markası oldu: Fabrikası Çin'in dibine kadar ulaştı

Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar - 2. Resim
Başlık ResmiDünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da var: Cumhuriyet döneminde yok olmuştu! Servet değerindeki bitki için yer bulamıyorlar - 2. Resim

Belediye ile yapmış olduğumuz bir protokol kapsamında, şu anda yeşil alanlara sakız ağaçlarını dikiyoruz. Çünkü yer yok. Yer olmayınca, bulduğumuz her yerde dikebilmek için her türlü imkânı araştırıyoruz ve sağlıyoruz. Özellikle rüzgar enerjisi üretilecek alanların altında çok fazla atıl alan var. Bu alanlarda sakız ağacı dikiminin önü açılabilir, geliştirilebilir. Eğer bu sağlanabilirse, burada yılda 50 bin civarında sakız ağacını toprakla buluşturabiliriz. 10 yıl içerisinde de dünya pazarında 500 bin ağacın üzerinde bir üretimle yüzde 50'lik bir paya sahip olabiliriz" dedi.

26 binin üzerinde sakız fidanının dikilecek arazi olmadığı için bekletildiğini söyleyen üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu, "Çeşme'de araziler çok pahalı olduğu için tarımsal amaçla kullanımı oldukça zor" dedi. Tütüncüoğlu, yetkililerden Çeşme'deki sakız üreticilerine ağaçlarını dikebilmeleri için yer tahsisi talebinde bulundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.