Ehliyet için yeni çalışmada üç bakanlık sona geldi! B sınıfı ehliyetle 125 cc motor kullanımının önü açılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, CNN Türk
- Güncelleme:
Ehliyet için yeni çalışmada üç bakanlık sona geldi! B sınıfı ehliyetle 125 cc motor kullanımının önü açılıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, CNN Türk

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun müjdesini verdiği B sınıfı ehliyet ile 125 cc motor kullanımının düzenlemede sona gelindi. Yaş şartı olacak mı? Sektör temsilcisi tüm detayları aktardı. İşte yeni ehliyet düzenlemesinin ayrıntıları...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tarafindan duyurulan B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar motor kullanımına ilişkin düzenlemede sona gelindi. Üç bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların ardından B sınıfı ehliyeti olan sürücüler belirlenen aralıkta motor kullanımının önü açılacak. Sektör temsilcisinden konuya ilişkin açıklama geldi.

EHLİYETTE YENİ DÜZENLEME DEVREYE GİRİYOR

Ehliyet düzenlemesine ilişkin çalışmalar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın koordinasyonuyla sürüyor. Üç bakanlık çalışmalarını tamamladıktan sonra Karayolları Trafik Kanununda gerekli düzenleme yapılacak. Yakın bir zamanda hayata geçmesi beklenen düzenleme ile B sınıfı ehliyetle 125 cc’ye kadar motosikletin kullanılabilmesi mümkün olacak.

YENİ DÜZENLEME İÇİN ŞARTLAR NELER?

Sektör temsilcisilerinden yönetmeliğin en geç 2023 yılı sonuna kadar yayınlanmasının öngörüldüğü aktarıldı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, düzenlemeye ilişkin dikkat çeken bir ayrıntıyı paylaştı. Öztürk, yönetmelikte B sınıfı ehliyete sahip sürücülerin herhangi bir sürücü kursundan “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi alması” şartınının olmasının öngörüldüğü söyledi.

Ehliyet için yeni çalışmada üç bakanlık sona geldi! B sınıfı ehliyetle 125 cc motor kullanımının önü açılıyor

Öztürk, “Eğitim sınav şeklinde değil. Sadece direksiyon eğitimi şeklinde olması öngörülüyor. Eğitim alan kişinin sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak. Eğitimi alan bu kişiler sürücü belgesini değiştirmesine gerek kalmadan 125 cc’ye kadar olan motosikletleri herhangi başka bir işleme gerek kalmadan kullanabilecek.” dedi.

YAŞ SINIRI OLACAK MI? KİMLER FAYDALANAMACAK?

Yeni düzenlemeyle yaş sınırının olup olmayacağı B sınıfı ehliyet sahipleri tarafından merak ediliyor. Öztürk, yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikte yaş sınırı bulunmasının beklenmediğini söyledi. Ancak bununla birlikte Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaş sınırını ayrıca değerlendirdiğini vurguladı. Öztürk, e-ticarete kayıtlı B sınıfı sürücülerinin ise düzenlemeden faydalanamayacağının altını çizerek şunları söyledi:

"E-Ticaret kuruluşlarından herhangi birine kayıtlı olan sürücülerin bu düzenlemeden yararlanamacak. Çalışmalar hızla devem etmekte olup yönetmeliğin en geç 2023 yılı içinde yayınlanacağını bekliyoruz.”

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, CNN Türk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...