Elektrik üreticileri 4 milyarı iade etti

- Güncelleme:
Elektrik üreticileri 4 milyarı iade etti

Ekonomi Haberleri

Elektrik fiyatlarına gelecek yüksek zamlardan tüketiciyi korumak için oluşturulan sistemi delerek 15,3 milyar TL’lik haksız kazanç elde eden elektrik üreticilerinden bu paranın bir bölümü geri alındı.

C. FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ -  Küresel enerji krizini aşmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından devreye alınan Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) mekanizmasıyla; maliyetlerde oluşan yükseliş ve düşüşler takip ediliyor, serbest piyasada oluşan bedeller ile AUF arasındaki fark ‘destekleme bedeli’ olarak bir havuzda toplanıyordu. Bu havuzda oluşan gelir, tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılıyor ve tüketici, piyasada oluşan fiyat artışlarından korunuyordu.

Diğer bir deyişle, maliyetin yükselmesi nedeniyle elektriğe gelecek zam bedeli, bu sistem sayesinde havuzdan karşılanıyor. Böylece, vatandaşın elektrik faturasına zam yansımıyor. Ancak bazı şirketlerin, AUF kapsamında son tüketiciye ulaşması gereken bedellerin bazılarını hatalı bazılarını ise kasıtlı olarak EPİAŞ’a gerçeğe aykırı nitelikte beyan ettiği ortaya çıkmıştı.

EPDK, geçtiğimiz ay EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve yasal faizlerle birlikte 15,3 milyar TL’nin geri ödenmesine karar vermişti. Bu meblağın AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturalarına yansıyacağı ifade edilmişti. AUF kapsamında geri ödenecek meblağın 4 milyar liraya yaklaşan kısmının tahsil edildiği öğrenildi. Yetkililer, ödemeye yanaşmayan şirket olursa EPİAŞ’taki alacaklarından ve teminatlarından kesildiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...