Elektrikli şarj istasyonu ağı büyüyor! EPDK Başkanı son rakamı açıkladı: Türkiye Avrupa'da 1. sırada

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Elektrikli şarj istasyonu ağı büyüyor! EPDK Başkanı son rakamı açıkladı: Türkiye Avrupa'da 1. sırada

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Doğuştan elektrikli yerli otomobili TOGG’u üretmeye başlayan Türkiye, şarj istasyonu altyapısını da günden güne güçlendiriyor. EPDK Başkanı, konuya ilişkin açıklamasında Türkiye geneli kurulan şarj istasyonu sayısını açıkladı. Yılmaz, "Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen dc şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada." dedi.

Fosil yakıtlardaki rezervlerin günden güne azalması ayrıca çevreye verdiği tahribat nedeniyle otomotiv endüstrisinde büyük bir dönüşüm meydana geldi. Tüm dünyada otomobil üreten ülkeler önce hibrit ardından tamamen elektrikli araçlar üretmeye başladı. Hatta Avrupa Birliği ülkeleri 2035’ten sonra benzinli ve dizel araçların üretimi ve satışının yasakladığını duyurdu.

Otomotiv endüstrisindeki paradigma değişikliğini tam zamanında gören Türkiye, geçtiğimiz yıl açtığı fabrikayla Togg adından doğuştan elektrikli bir otomobil üreterek pazardaki yerini aldı. 

TÜRKİYE AVRUPA'DA 2. SIRADA

Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araçların yakıt ihtiyaçları için yeterli bir şarj altyapısı mevcut değil. Türkiye yavaş ve hızlı şarj ağı konusunda Avrupa Birliği ülkeleri arasında 2. sırada ve bu alandaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

EPDK SON VERİLERİ AÇIKLADI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'deki şarj istasyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, TÜİK'in açıkladığı verileri örnek göstererek, temmuz ayı itibarıyla trafikte yaklaşık 33 bin adet elektrikli araç bulunduğunu ifade etti.

Elektrikli şarj istasyonu ağı büyüyor! EPDK Başkanı son rakamı açıkladı: Türkiye Avrupa'da 1. sırada
Türkiye'nin elektrikli şarj istasyonu sayısı (Ağustos 2023)

Yılmaz, EPDK'nın araç şarj istasyonu sektörün önünü açmaya, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak adımlar atmaya devam edeceğini belirterek "Halihazırda 81 ilimizde de şarj istasyonları bulunuyor ve ülkemizdeki şarj istasyonu sayısı her ay neredeyse katlanarak artıyor. Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC (yavaş şarj), 2 bin 228 adet DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık." ifadelerini kullandı.

HIZLI ŞARJDA AVRUPA 1'İNCİSİYİZ

Yılmaz devamında "Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen dc şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada. Elbette bu durum araç sayısı ile doğrudan ilintili ama bir yandan elektrikli araç sayımız hızla artarken aynı süratle şarj noktalarımızın da artması çok önemli. Bu durum sektörümüz adına gerçekten gurur verici" dedi. 

ŞARJ@TR MOBİL UYGULAMASI TAVSİYESİ

EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama Şarj@TR'yi bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye eden Yılmaz, uygulama ile şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatlarının anlık olarak görülebileceğini hatırlattı.

YEŞİL ŞARJ İSTASYONLARININ ÖNEMİNE VURGU

Elektrikli araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirildiği yeşil şarj istasyonlarının önemine dikkat çeken Yılmaz, "Herhangi bir şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulması da hâlihazırda mümkün. Artık elektrik depolama ve yenilenebilir enerji üretim tesisi ile bütünleşik şarj istasyonlarının yanı sıra, YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonları ile de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunulabilecek. Sektörümüzün bu konuda da yatırımlarını sürdürmesini bekliyoruz" dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...