Emekli maaşına ara zam için takvim belli oldu: Milyonlara Cumhuriyet ikramiyesi gündemde! İşte masadaki 3 formül...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, A Haber,
- Güncelleme:
Emekli maaşına ara zam için takvim belli oldu: Milyonlara Cumhuriyet ikramiyesi gündemde! İşte masadaki 3 formül...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, A Haber,

Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarına yapılacak zam için kabinenin ardından gözler bakanlık düzeyindeki çalışmalara ve meclise çevrildi. Emekli maaşında zam takvimi belli oldu. Peki emeklilere ara zam yapılacak mı? 5 bin TL'lik Cumhuriyet hediyesi verilecek mi? İşte emekli maaşlarına ilişkin son kulis bilgileri ve masadaki 3 formül...

Milyonlarca emekli hem ara zam hem de cumhuriyet ikramiyesi için gün sayıyor. Emekliler meclisin açılmasına günler kala maaşlarına yapılacak zam oranını daha çok merak ediyor. Emekli maaşı için takvim belli oldu. Peki emeklilere ara zam yapılacak mı? 5 bin TL'lik Cumhuriyet hediyesi verilecek mi? Konuyla ilgili son kulis bilgileri ortaya çıktı.

ARA ZAM İÇİN ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR

Emekli maaşlarına düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan üst üste açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fazla uzamaz, en yakın zamanda" ifadelerini kullanırken, Cevdet Yılmaz, "yıl sonunu" işaret etti. Bakan Işıkhan ise "Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” derken, Akbaşoğlu "2024’e alım gücü daha da artırmış olarak girmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

EMEKLİLERİN GÖZÜ KABİNEDEYDİ

Maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak eden emekliler dün gerçekleştirilen Kabine toplantısına odaklanmıştı. Toplantıda, bir süredir gündemde olan emekli maaşlarına düzenlemenin de ele alınması bekleniyordu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantının ardından Cuhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında emekli maaşlarıyla ilgili bilgi yer almadı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce verdiği "inşallah memnun edecek adımları atacağız" mesajı ile emekli maaşlarında artışa dikkat çekmişti.

Emekli maaşına ara zam için takvim belli oldu: Milyonlara Cumhuriyet ikramiyesi gündemde! İşte masadaki 3 formül...

CUMHURİYET İKRAMİYESİ GÜNDEMDE

Emekliler normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye alıyor. Bu yıl ise emekliler için ilk defa bir istisna uygulanacak. Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle milyonlarca emekliye 5 bin TL'lik Cumhuriyet hediyesi verileceği gündemde dolaşıyor. Konuyla ilgili çalışma, meclisin açılması ve hükümetten gelecek yeni açıklamayla netlik kazanacak.

EMEKLİLER İÇİN KRİTİK İKİNCİ TOPLANTI

Emeklilerin önünde şimdi bakanlık düzeyinde gerçekleştirilecek 3'lü toplantı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu hafta toplantı yapacak. Toplantıda yaklaşık 17 milyon emeklinin aylıklarında yapılacak düzenleme masaya yatırılacak. Toplantının ardından yapılacak açıklamalar ile emekli maaşı için ipuçları daha da güçlenecek.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN ZAM TAKVİMİ 

3'lü zirvenin ardından emekli maaşları için yapılacak düzenleme 1 Ekim'de açıklacak Meclis'e gelecek. Mecliste yapılacak düzenleme ile 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı artırılacak.Meclis'in açılmasıyla beraber emekli maaşı ek zam düzenlemesi için detaylar netleşmeye başlayacak. Ekim ayında çalışmaların tamamlanması, kasım ayında ise emekli maaşı ek zamlarının gerçekleşmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuyla ilgili son kulis bilgilerini aktardı. Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Emeklilere hem temmuz hem de ocak aylarında zam yapılıyor rutin olarak ama onun dışında bir ek zam yapılacaksa bu yasal düzenleme ile yapılmak zorunda. Çalışma Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı bürokratları zaten teknik çalışmayı bir süredir devam ettiriyorlardı. Bakanlar düzeyinde de bir toplantı olmasını bekliyoruz. Bir taslak hazırlandıktan sonra da Meclis'e gelecek. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra da yürürlüğe girecek."

Emekli maaşına ara zam için takvim belli oldu: Milyonlara Cumhuriyet ikramiyesi gündemde! İşte masadaki 3 formül...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Seçim öncesi 5.500 TL'den 7.500 TL'ye çıkan en düşük emekli maaşı temmuzda da 7.500 TL'de kaldı. Emeklilerin tepkilerinin ardından düzenleme için harekete geçen hükümetin, en düşük emekli aylığnı 10 bin TL civarına çıkarması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "Şu anda asgari ücretin 11 bin 400 olduğunu ele aldığımızda en düşük emekli maaşının 10 lira civarında olması gerek" derken Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, "10 bin TL'nin biraz üzerine çıkarılacak diye düşünüyoruz en düşük maaşının. Ama tabii bunun Hazine yardımı seyyanen mi yoksa kök ücrete zam şeklinde mi olacağını detayları ilerleyen günlerde göreceğiz" dedi.

Emekli maaşına ara zam için takvim belli oldu: Milyonlara Cumhuriyet ikramiyesi gündemde! İşte masadaki 3 formül...

SGK Uzmanı Emin Yılmaz ise "kesin olarak alacak" diyerek, "En düşük maaş olan SSK, Bağ-Kur emeklisinde 7 bin 500 TL olan maaşların 10 bin 332 TL'ye çıkması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Ekim ayında gerçekleşecek maaş zammıyla 7.500 TL olan emekli maaşının 10.000 TL'ye yükseltilmesinin ardından yeni maaş tablosu şu şekilde olacak:

  • Kök maaşı 6.000 TL ile 6.750 TL arasında olanlar: 10.000 TL
  • Kök maaşı 7.000 TL: 10.150 TL
  • Kök maaşı 7.500 TL: 10.875 TL
  • Kök maaşı 8.000 TL: 11.600 TL
  • Kök maaşı 8.500 TL: 12.325 TL
  • Kök maaşı 9.000 TL: 13.050 TL
  • Kök maaşı 9.500 TL: 13.775 TL
  • Kök maaşı 10.000 TL: 14.500 TL

MASADAKİ 3 FORMÜL

Emekli zammı için 3 formül öne çıkıyor. Emeklilerin hem kök aylıkları artıracak hem en düşük emekli aylığı ödemesini yükseltecek formüller masada bulunuyor.

Birinci formül emeklilerin tamamına bir oransal artış yapılması. Bu artış refah payı şeklinde yansıtılabilir. Buna göre Temmuz ayında refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alan emeklilere ilave bir artış daha yapılmış olacak.

İkinci formül ise kök maaşlara yapılacak bir seyyanen artış şeklinde düşünülüyor. Burada Temmuz ayında kök maaşı 7.500 TL'nin altında kalan emekliler yüzde 25 zam almış kök maaşları artmış ancak ellerine geçen para 7.500 TL'de kalmıştı. Bu durumun düzeltilmesi de sağlanmış olacak. Burada seyyanen artışın kademeli olarak artırılması da söz konusu olabilir. En düşük maaştan başlayarak bir kademe artışı gündeme gelebilir.

Üçüncü formülde ise taban maaşın artırılması var. Bilindiği gibi 3.500 TL olan taban maaş önce 5.500 TL'ye ve ardından da 7.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bunun altında maaş alan emeklilerin aylıkları 7.500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor. Burada Hazine desteği sağlanarak taban maaşa ulaşılıyor. Taban maaşta yapılacak bir artış emeklilerin alacakları en düşük aylığı da yükseltmiş olacak. Böylece Hazine desteği artırılacak ve emeklilere bir iyileştirme yapılmış olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, A Haber,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...