Promosyon işkencesi: Bankalar emekliye zorluk çıkarıyor

- Güncelleme:
Promosyon işkencesi: Bankalar emekliye zorluk çıkarıyor

Ekonomi Haberleri

Promosyon süresi dolan emekli, maaşını başka bankaya taşımak isterse önüne engeller çıkarılıyor. Genellikle maaş hesabına blokaj konuluyor. Avukatlar “Bu işlem yasal değil, şikâyet edin ve hakkınızı arayın” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bankalar yeni müşteri kazanmak adına her gün yeni bir kampanya ile karşımıza çıkıyor. Özellikle son dönemin en popüler kampanyası emekliler için uygulanan banka promosyonları...

Neredeyse tüm bankalar emekli müşterisi kazanmak adına promosyon yarışına girmiş durumda. Bu rekabet durumu emeklinin cebine fayda sağlıyor. Ancak promosyon süresi biten müşteriyi kaybetmek istemeyen bankalar, farklı bir bankaya müşteri kaybetmemek adına işi yokuşa sürüyor. Aynı durum EYT’liler için de geçerli. Örneğin EYT maaşınızı almak için özel bir banka hesap numarası verdiniz. Ya da promosyon süreniz bitti ve banka değişikliği yapmak istiyorsunuz. İşte tam bu noktada bankalar emeklileri kaybetmemek adına çeşitli yollara başvuruyor. Özel bir banka bir EYT’li müşterisinin promosyon için maaş taşıma talebine şöyle cevap veriyor: EYT maaşınızı bizden alacaksınız. Ancak başka bir bankaya taşımak isterseniz, bizden kullanmış olduğunuz kredinizi kapatmanız gerekiyor. Aksi hâlde hesabınızdaki blokeyi kaldıramıyoruz. Konuyla ilgili bankamızın genel merkezine şikâyet dilekçesi yazabilirsiniz… Bazı bankalar ise kredisi olmayan emekliye bile zorluk çıkarıyor. Maaş hesabına keyfe keder bloke koyuyor. Hâl böyle olunca emekli mevcut bankasına mecbur kalıyor.

YASAL BİR İŞLEM DEĞİL

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Avukat Sibel Eryılmaz “Resmî olarak bankaların böyle bir uygulama yapması yasak. Bu bir suç. Nihayetinde banka ile kredi sözleşmesi imzalarken böyle bir madde konulmuyor. Bankalar müşteri kaybetmemek adına bunu zorunlu tutuyor. Kişilerin bu tür durumlarda savcılığa şikâyet dilekçesi yazmasını öneriyoruz. Bankaya gidecek olan ihtar ile blokeniz kaldırılacaktır. Yazdığınız dilekçeden itibaren, başka bankadan kazanacağınız promosyon farkını da banka size ödemek zorunda” dedi.

REKABET KURUMU DEVREYE GİRMELİ

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu yaşanan durumun yasal olmadığını belirterek “Bununla ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararı var. Emekliye böyle bir zorunlulukta bulunma yetkileri yok. Bu Yargıtay kararı emsal sayılır. Emekliler maaşlarını başka bankalara taşımakta özgürlerdir. Promosyon süresi dolan veya yeni emekli olan herkes; bankaların tekliflerini değerlendirerek kararını verebilir. Şayet maaş taşımalarına engel bir durum ortaya çıkarsa, tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirler. Bunun gibi çok fazla örnek var. Bu noktada Rekabet Kurumunun devreye girmesi gerekiyor. Ayrıca banka promosyonlarında bankaların aralarında anlaşarak üst limit belirlediklerine de şahit oluyoruz. Bu da yasal değil” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...