Emekliye 5 bin TL ikramiye ödemesinde son gün: SSK tamam sırada Bağ-Kur ve emekli sandığı var

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekliye 5 bin TL ikramiye ödemesinde son gün: SSK tamam sırada Bağ-Kur ve emekli sandığı var

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emeklilere Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla verilen 5 bin TL ikramiye ödemelerinde son güne gelindi. SSK emeklilerine tahsis numarasına göre ödemeleri tamamlanırken, Bağ-Kur ve emekli sandığı mensuplarına ikramiye ödemesi bugün gerçekleşiyor.

Milyonlarca emekli, bu yıl ilk defa verilecek Cumhuriyet ikramiyesinin ne zaman hesaplarına yatırılacağını merak ediyordu. Kasım ayının 15'ine kadar yapılması plananan ikramiye ödemeleri başladı. Hafta sonundan itibaren SSK emeklilerine 5 bin TL ikramiye ödemesi hesaplarına aktarıldı. İkramiye ödemesinde son güne gelindi. 

EMEKLİ İKRAMİYEDE SON GÜN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamaya göre emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemeleri 11 Kasım ila 14 Kasım arasında yapılacağı duyuruldu. SSK emeklilerine ikramiye ödemeleri aylık alma günlerine göre yapılacağı belirtildi. 

Cumartesi günü ayın 17, 18 ve 19'unda alanlara, Pazar günü ayın 20, 21 ve 22'sinde aylık alanlara, Pazartesi günü ise ayın  23, 24, 25, 26'sında aylık alanlara ikramiye ödemeleri hesaplarına aktarıldı.

Bugün ise Bağ-Kur emeklisi ve emekli sandığı kapsamında aylık alanlara ikramiye ödemeleri yapılacak.

KİMLERE İKRAMİYE ÖDEMESİ YAPILACAK?

Cumhuriyet'in 100. yılına özel verilecek emekli ikramiyesi sadece çalışmayan emeklilere mahsuz olacak. 16 milyon emekliden yaklaşık 12 milyon emekli ikramiyeden faydalanacak. Emekli olup ve sonrasında kendi adına işyeri kurmuş olan, şirket kurmuş olan veya esnaf olan emeklilere bu ikramiye verilmeyecek.

1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak. 5 bin liralık ikramiyeden herhangi bir vergi, damga vergisi ve kesinti olmayacak, haciz koyulamayacak.

DUL VE YETİMLERE KADEMELİ ÖDEME

Ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

SGDP kesintisi yapılan 1.8 milyon emekli de dahil edildiğinde, emekli olup çalışmamış, dul ve yetim aylığı alan kişilere de ikramiye veirlecek.

Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’si başlanmış dul eşe 2.500 TL, yüzde 75’i bağlanmış dul eşe ise 3.750 TL ödenecek. Ölen kişiden dolayı eşine ve iki çocuğuna ölüm aylığı bağlanmışsa eşe 2.500 TL, çocuklarına ise kişi başına 1.250 TL ödeme yapılacak.

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı kişinin iş göremezlik oranı yüzde 50 ise 5 bin liralık ikramiyeden sadece 2 bin 500 TL alabilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...