Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası
Ekonomi

Enerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası

Son Güncelleme: 25 Mart, 2025 - 22:08
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Enerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası
Fotoğraf Başlığı Enerjide disa bagimlilik bitiyor! Iste Türkiye'nin yol haritasi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye'nin enerji, savunma ve gıda güvenliği alanlarında kendi kendine yeten bir ülke olması gerektiğini vurgulayarak, Erzurum'un enerji arz güvenliğindeki önemine dikkat çekti. Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda büyük adımlar attığını belirten Bayraktar, Gabar'da günlük 80 bin varil petrol üretimine ulaşıldığını ve Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeye çok yakın olduğunu söyledi.

Kaydet
a- | +A

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Erzurum'daki bir kafede düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, kentteki ziyaretlerinde enerji ve tabii kaynaklar alanında beklentilerle ilgili kapsamlı çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının bu alanda taleplerini ilettiğini ifade eden Bayraktar, "İnşallah bunlarla alakalı beklentileri en kısa zamanda yerine getirecek şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz" ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME
2028
HABER
2028'de 5 katına çıkacak! Bakan Bayraktar büyük hedefi açıkladı

Enerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası - 1. Resim
Başlık ResmiEnerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası - 1. Resim

22 YILDA EKONOMİ VE ENERJİ ALANINDA GELİŞMELER

Türkiye'de son 22 yılda ekonomi ve enerji alanına yaşanan gelişmelerden bahseden Bayraktar, şöyle konuştu:

Türkiye olarak biz son 22 yılda 230 milyar dolarlık ekonomiden 1,3 trilyon dolarlık bir ekonomiye geldik, Türkiye büyüyor. Türkiye'nin ihtiyaçları da artıyor. Enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Erzurum'un 2002'deki elektrik tüketimine baktık, bugününe baktık arada ciddi bir artış var.

Doğal gaz zaten hiç yoktu, 2004'te geldi. Hamdolsun 20 ilçede doğal gaz var ama daha gidecek yerimiz var. Doğal gaz tüketimimiz de artıyor.

Dolayısıyla biz ülkemizin ekonomisini bu kadar büyütürken şimdi çok önemli bir dönüşümün kavşağındayız. Bu dönüşüm Türkiye'nin aslında özellikle ekonomik bağımsızlığını kazanma mücadelesidir.

"TÜRKİYE 3 KONUDA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLMAK ZORUNDA"

Bayraktar, Türkiye'nin 3 konuda kendi kendine yeten bir ülke olmak zorunda olduğunu vurgulayarak, "Bunlardan bir tanesi, milli güvenlik meselesi olan savunma sanayisi. Yani Türkiye hiç kimseye muhtaç olmadan kendi güvenliğini sağlayabilme noktasında olması lazım ve hamdolsun hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Türkiye savunma sanayinde çok büyük bir hamle yaptı. Şu anda neredeyse yüzde 80'lerde olan dışa bağımlılığını yüzde 20'lere kadar düşürdü. Türkiye, çok önemli bir savunma sanayi ihracatçısı konumuna geldi. Bu tabii ki ülkemiz için hem ekonomik anlamda güç hem de ülkemizin milli güvenliği anlamında çok önemli bir güç." diye konuştu.

Enerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası - 2. Resim
Başlık ResmiEnerjide dışa bağımlılık bitiyor! İşte Türkiye'nin yol haritası - 2. Resim

"KENDİ İMKAN VE KABİLİYETLERİMİZLE"

Diğer konunun ise gıda güvenliği meselesi olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

Tarım ülkesiyiz ve Erzurum'da bir tarım şehri. Dolayısıyla Türkiye'nin gıda güvenliği ve kendi kendine yetebiliyor olması, sağlıklı, sürdürülebilir, uzun vadeli bir şekilde sağlanması önem arz ediyor. Elbette biz gıdaya erişimle alakalı belki bir sıkıntı yaşamıyoruz ama fiyatların da düşük olması, erişilebilir olması ve vatandaşlarımızın gıdadan kaynaklı herhangi bir sıkıntı yaşamaması önemli.

Üçüncüsü ise benim konum olan enerji güvenliği. Türkiye'nin talebi bu kadar artarken enerjiye olan ihtiyacını mutlak suretle dışa bağımlı olarak değil, dışarıdan ithal ederek değil, kendi imkan ve kabiliyetleriyle sağlaması lazım.

Tabii bu kolay yapılabilir bir şey değil. Türkiye, petrolünün neredeyse yüzde 90'ını, doğal gazın neredeyse tamamına yakınını kısa bir süre öncesinde dışarıdan ithalatla karşılıyordu.

Bu anlamda Erzurum'un özel bir yeri var. Türkiye'nin arz güvenliğine önemli bir katkısı var. Çünkü üç tane çok önemli proje Erzurum'dan geçiyor. TANAP projesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı Projesi. Ülkemizin doğal gaz arzı için fevkalade önemli. İthal kaynaklarla Türkiye'ye enerji sağlamanın ötesinde şimdi Türkiye özellikle son 10 yılda enerjide de bağımsızlık yolunda büyük bir hamle ortaya koyuyor.

"TÜRKİYE, DÜNYANIN EN BÜYÜK 5-10 EKONOMİSİ ARASINA ÇOK YAKIN BİR ZAMANDA GİRECEK"

Bayraktar, Türkiye'nin artık Karadeniz'de kendi gemileri, mühendisleri, jeologlarıyla, doğal gaz arayabilecek bir ülke haline geldiğine işaret ederek, geçmişte terörden dolayı girilemeyen, "gidilemez" diye konuşulan ve terörle mücadele edilen Gabar'da, Şırnak'ta Türkiye'nin en kaliteli petrolünü üretir hale geldiğini anlattı.

Bunların son dönemde yaptıkları hamlelerin yavaş yavaş gelişen neticeleri olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:

Gabar'da bugün günlük 80 bin varil üretime ulaştık. Gittiğimiz, varmak istediğimiz yol, Türkiye Yüzyılı diye Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu vizyon. Türkiye'yi bu saydığım hayati 3 alanda, gıda olmadan yaşamak mümkün mü? Enerjisiz hiçbir şey düşebiliyor musunuz?

Elektrik, doğal gaz, akaryakıt olmadan ekonomiden bahsetmek, hayatın olağan akışının devam etmesi söz konusu değil.

Dolayısıyla bunları güvence altına almış, buralarda kendi kendine yeten, dışa bağımlılığını bitirmiş bir Türkiye, milli güvenliğini, güçlü savunma sanayiyle kuvvetli hale getirmiş bir Türkiye, Allah'ın izniyle 1,3 trilyon dolar değil, 2,3 trilyon, inşallah 3,3 trilyon dolarlık çok büyük, dünyanın en büyük 5-10 ekonomisi arasına çok yakın bir zamanda girecek. Bu yolda gidiyoruz.

"HEDEFLERE MUTLAKA ULAŞILACAK"

Bundan önce olduğu gibi bu aşamada da bundan sonra da kendilerine engel olmak isteyenlerin çıkacağını aktaran Bayraktar, milletin aziz dualarıyla bu hedeflere mutlaka ulaşacaklarına inandığını vurguladı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile bugün enerji ve tarım alanında çok yenilikçi konular konuştuklarını bildiren Bayraktar, "Türkiye'nin sanayisini mutlaka katma değerli hale getirmesi gerekiyor. Yani biri telefon yapıyor, 10 dolara mal ediyor ama 1000 dolara satıyor. Biz de artık ihracatımızı, üretimimizi böyle katma değerli hale getirmemiz lazım.

BAKMADAN GEÇME
Gabar
HABER
Gabar'da günlük petrol üretimi 80 bin varile ulaştı! Bakan Bayraktar'ın "müjde" sözleri heyecanlandırdı

PETROL VE GAZ BAŞARISI

Türkiye emin olun güçlü bir şekilde bu yolda gidiyor. Biz milletçe kenetlendiğimiz zaman, bir arada olduğumuz zaman ve kararlılıkla bu hedeflere yürüdüğümüz zaman, bunların hepsinden inanıyorum ki netice alacağız. Gabar'da çok kısa bir süre önce bu petrol ve gaz işi önemli bir başarı hikayesi.

O dağlarda çocuklarımız için eskiden terör tek çıkış yoluydu. Dağlar onlar için tek çıkış yoluydu şimdi o insanlar, o çocuklarımız büyük bir heyecan ve ümit içerisinde artık hayal kurabilir hale geldiler. Çünkü 3000 tane gencimize orada istihdam sağlıyoruz. Bu üretimimizin arttığı bir dünyayı düşünün. Dolayısıyla petrol ile gaz aramacılığı ve üretiminde yeni adımlar atacağız. Türkiye'yi enerjide bağımsız kılmak, kendi kendine yeter bir ülke olma noktasına inşallah hep birlikte getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Programa Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Editör : BATIKAN ALTAŞ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 25 Mart, 2025 - 22:08
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    ABİ dizisi yeni bölüm ne zaman? 12. bölüm fragmanı yayınlandı
    ABİ dizisi neden yok, yeni bölüm ne zaman?
    Kaydet
  • 2
    Türkiye'de ilk! Bin kişiyi taşıyacak, Milli Banliyö Tren'in sekizinci seti de Gaziantep'te raylara indi
    Türkiye'de ilk! Milli Banliyö Tren'in yeni seti ra...
    Kaydet
  • 3
    Araçlarda multimedya yasağı tartışmalarına son! Bakan Çiftçi düzenleme için tarih verdi
    Araçlarda multimedya yasağı tartışmalarına son!
    Kaydet
  • 4
    Türkiye’de bir ilk: Kendi imkanlarıyla kurdu, paraya para demeyecek… Kilosu 9 bin TL
    Türkiye’de bir ilk: Kendi imkanlarıyla kurdu, para...
    Kaydet
  • 5
    A Milli Takım'dan tarihi başarı: Kosova'yı da geçtik, 24 yıllık Dünya Kupası hasretini bitirdik
    A Milli Takım'dan tarihi başarı
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan “NATO kâğıttan kaplan, çekilmeyi düşünüyoruz…”
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Türkiye’nin NATO imtihanı
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Güçlü olmak haklı olmak mıdır? Yeni küresel sınav...
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Trump'ın zafer illüzyonu!
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Uşak'taki skandal, bir milat olsun: Bankamatik personel foseptiğine neşter!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Selimiye Camisi'nde her yer yenilendi, bir tek oraya dokunulmadı
    Selimiye Camisi'nde her yer yenilendi, bir tek oraya dokunulmadı
    Kaydet
  • Saran'dan seçim açıklaması: Uzun seneler için gelmedik
    Saran'dan seçim açıklaması: Uzun seneler için gelmedik
    Kaydet
  • Bütün merkez bankaları aynı yola girecek! İslam Memiş'ten altını olanlara ve alacaklara uyarı
    Bütün merkez bankaları aynı yola girecek! İslam Memiş'ten altını olanlara ve alacaklara uyarı
    Kaydet
  • İran'da üst düzey isim olan Harrazi'ye suikast!
    İran'da üst düzey isim olan Harrazi'ye suikast!
    Kaydet
  • Trump'ın Avrupa'ya şantajı ifşa oldu
    Trump'ın Avrupa'ya şantajı ifşa oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Esenyurt'ta polis ekiplerinden uyuşturucu operasyonu! Evden el bombası ve cephanelik çıktı
Esenyurt'ta polis ekiplerinden uyuşturucu operasyonu! Evden el bombası ve cephanelik çıktı
Kaydet
İsrail'de skandal üstüne skandal! Bakan Ben Gvir, Filistinliler için hazırlanan infaz odasını böyle tanıttı
İsrailli Bakan Ben Gvir, Filistinliler için hazırlanan infaz odasını böyle tanıttı
Kaydet
Survivor'da Seren Ay'ın nişanlısı merak konusu oldu... Sadai Farzaliyev kimdir?
Sadai Farzaliyev kimdir?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası