Ev alacaklar dikkat! Konut kredileri cep yakıyor, işte 500 bin TL çekenin geri ödeyeceği rakam 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ev alacaklar dikkat! Konut kredileri cep yakıyor, işte 500 bin TL çekenin geri ödeyeceği rakam 

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüksek faiz ortamı devam ederken, milyonlar da konut hayalini ertelemiş durumda. Bugün en düşük oranlı konut kredisiyle bile, 500 bin TL’nin 10 yılda geri ödemesi 1 milyon 755 bin TL oluyor. Yani ana paranın 2,5 katı kadar faiz yükü çıkıyor. Aylık taksit tutarları da 14 bin 429 TL olarak gerçekleşerek; neredeyse 1 asgari ücrete denk geliyor. Son rakamlara göre kredili konut satışları tarihî düşük seviyelerde bulunurken, konut fiyatlarında da hissedilir bir yavaşlama söz konusu…

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Türkiye’de ekonomi yönetimi tarafından enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasının uzun bir süre uygulanacağı öngörülüyor. Bu uygulama, faiz oranlarının da bir süre yüksek seyredeceği yönünde izlenimleri beraberinde getiriyor. Vatandaşlar da bu süreçte konut ihtiyaçlarını karşılamak üzere faiz oranlarını kayından takip ediyor.

EN DÜŞÜK KONUT KREDİSİ

2 Mart 2024 itibarıyla TCMB’nin uyguladığı politika faizi yüzde 45’te bulunuyor. Bu tabloda bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranlarında en düşük seviye yüzde 2,80 olarak öne çıkıyor. Bu oran, Akbank tarafından “İlk Evim Konut Kredisi” kampanyası ile ev hayali kuranlara sunuluyor. Katılım bankaları arasında ise en düşük oranlı konut finansmanı, Albaraka Türk tarafından yüzde 2,95 oranıyla öne çıkıyor.

500 BİN TL KONUT KREDİSİ GERİ ÖDEME

4 Mart Pazartesi tarihi itibarıyla 2,80 oranla 500.000 TL konut kredisi kullanan bir tüketici;

-120 ay vadede, ayda 14 bin 529 TL taksit ödeyecek.

-Toplam geri ödeme 1 milyon 755 bin 240 TL olacak.

60 ay vadede en uygun kredi oranını 2,90 ile ING Bank sunuyor. Bu tabloda da;

-500.000 TL için taksitler 17 bin 681 TL olurken;

-Toplam geri ödeme 1 milyon 73 bin 490 TL’yi buluyor.

KATILIM BANKALARINDA KONUT FİNANSMANI

2,95 oranla katılım bankalarından konut finansmanı temin eden bir tüketici ise;

-120 ay vadede ayda 15 bin 215 TL taksit ödemesi gerçekleştirecek.

-Toplam maliyet 1 milyon 838 bin 514 TL olarak ortaya çıkıyor.

-60 ayda ise taksitler 17 bin 873 TL oluyor.

-Toplam geri ödeme 5 yılda 1 milyon 85 bin 163 TL şeklinde gerçekleşiyor.

Toplam maliyetlerde, bankaların diğer ücretleri de dahil olduğunda küçük oynamalar yaşanabiliyor.

KREDİLİ SATIŞLAR ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE

Türkiye İstatistik Kurumu, son olarak ocak ayına ilişkin konut satışlarını açıklamıştı. Buna göre konut satışları geçen yılın ocak ayına kıyasla %17,80 geriledi ve 80 bin 308 olarak gerçekleşti. Asıl önemli gelişme kredili satışlarda gözlemleniyor. İpotekli satışlar sadece 5 bin 915 adet oldu. Burada da %63,5 gibi bir azalma gerçekleşti. Toplam içinde kredili satışların payı, %7,4 gibi oldukça düşük seviyelerde bulunuyor.

KONUT FİYATLARI NE DURUMDA?

Merkez Bankası tarafından son olarak aralık ayı konut fiyat endeksi açıklandı. Aralık ayında konut fiyatları, bir önceki aya göre sadece yüzde 1,1 oranında arttı. Konut fiyatlarında reel artış ise yıllık bazda yüzde 7,1 oldu. Ülke genelinde ortalama konut metrekare fiyatı 30 bin 487 TL olarak gerçekleşti. Rakamlar konut piyasasında bir soğumaya işaret ediyor.

15 YIL VADELİ VE 1,20 ORANLI ‘İLK EVİM’

Konut piyasalarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, piyasada bugün alıcıların daha kuvvetli olduğunu ve konut kredisinde kampanya beklentisi sebebiyle bir durgunluğun yaşandığını belirtiyor. Öğüt; geçen yılın ortalarından bu yana 1,20 faiz oranlı ve 15 yıl vadeli “ilk evim” kampanyasının beklendiğini, bu sebeple piyasada bekle-gör havasının yaşandığını ifade ediyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...