Göçmen operasyonları sanayiciyi zora soktu: Fabrikalar çalışacak eleman bulamıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Göçmen operasyonları sanayiciyi zora soktu: Fabrikalar çalışacak eleman bulamıyor

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Eleman ihtiyacının önemli bölümünü göçmenlerden karşılayan sanayici, artan operasyonlar ve göçmenlerin kayıtlı olduğu ilden çıkmasına izin verilmemesi sebebiyle zorda... Şimdi yurt dışından eleman temini masada...

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesi kapsamında son dönemde artan operasyonlar, sanayicileri olumsuz etkiledi. Edinilen bilgilere göre, düzensiz göçe karşı operasyonların artması ve göçmenlerin kayıtlı bulundukları il dışına çıkmalarına izin verilmemesi son dönemde özellikle bazı iş kollarında ara elaman problemini artırdı. Sanayiciler de hükûmete, fabrikalarda çalıştıracak eleman bulamadıklarını, düzensiz göçmen statüsünde olmayanların istihdamına yönelik yeni yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Hükûmet, bu talepleri karşılamak için farklı formülleri gündemine aldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Planda da (OVP), yurt içinden temininde zorluk yaşanan hâllerde iş gücü piyasasının farklı vasıflarda ihtiyaçlarını karşılamak üzere göç ve istihdam politikalarının dengeli bir şekilde uyumlaştırılması sağlanacağına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda, geçici veya uluslararası koruma statüsündekilerin, kayıtlı olduğu ilde ikamet başta olmak üzere Türkiye’de bulunma şartlarına riayet etmeleri gözetilerek, iş gücü temininde güçlük çekilen alanlar öncelikli olmak üzere kayıtlı bir biçimde çalışmalarının tesis edileceği belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kaçak göçmen çalıştırılmasının önüne geçilmesi için işverenlerin hangi şartlarla yabancı işçi çalıştırabileceklerine yönelik rehber hazırlayacak. Kaçak göçmen çalıştıran iş yerlerine etkin denetimler yapılacak. İşverenler bu konuda uyarılacak. Yabancı işçi çalıştıranlara eğitimler verilecek, mevzuat hatırlatılacak, hangi şartlarda ne şekilde yabancı işçi çalıştırılacağı anlatılacak.

MECBUREN İTHAL İŞÇİ

AK Parti kaynakları, özellikle ara eleman konusunda sıkıntıların başladığını, bu açığı kapatmak için Afrika ülkeleri veya Afganistan ve Pakistan gibi göç veren ülkelerle temasa geçilerek yasal yollardan eleman temin edilebileceğini kaydetti. AK Parti kurmayları “Çobanlık yapan kimseyi bulamayınca Afganlar, Pakistanlılar veya Suriyeliler kaçak da olsa çalıştırılıyor. 20-25 bin lira maaşla çoban bulunamıyor. Sanayiciler de fabrikalarında mecburen sığınmacı veya kaçak göçmen çalıştırıyor. Bunları yasal bir çerçeveye oturtmak gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...