Genel müdür değil kurye! Aylık kazancı 70 bin lira...

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Genel müdür değil kurye! Aylık kazancı 70 bin lira...

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Pandemiyle artan online alışveriş daha çok kurye ihtiyacını doğururken, önceleri ek iş olarak icra edilen meslek şimdi sürekli hâle döndü. Kuryelerin aylık ortalama kazançları 70 bin TL’yi buluyor.

Türkiye’de ara eleman artık aranan eleman hâline geldi. Ustalar gelirleriyle kaymakamın hatta kamudaki birinci derece genel müdürün maaşıyla yarışıyor. Buna rağmen hâlâ yetişmiş eleman bulmak büyük bir problem.

Pandeminin ardından birçok sektör evden çalışmaya geçerken sahada ise ustalara olan talep hızla arttı. Özellikle inşaat ve sanayide kalifiye eleman sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda. Bugün günlük 1.500 TL yevmiyeye rağmen inşaat işçisi açığı bulunuyor. Demirci, sıvacı, kalıpçı, kaynakçı, operatör, elektrikçi vb. bulmak neredeyse imkânsız.

Mermer sektöründe çırağın maaşı 20 bin liradan başlarken 50 bin liraya usta bulunamıyor. Aynı şekilde 30-40 bin liraya çoban bulamamaktan yakınan hayvan yetiştiricileri çoban ithal edilmesini istiyor.

NET 55 BİN LİRA KALIYOR

Ustalık isteyen işler fazla rağbet görmese de gençler daha çok kurye olmayı tercih ediyor. Moto kuryelik son yılların popüler meslekleri arasında yer alıyor. Gelirleri genel müdürlerle yarışıyor. Bugün Türkiye’de kamudaki 1. derece genel müdür ortalama 55 bin, kaymakam 50 bin, profesör 48 bin lira maaş alırken moto kuryelerin aylık geliri 70 bin liraya kadar çıkıyor.

Moto kuryeler giderleri çıkarıldığında 50-55 bin lira net kazançları olduğunu söylüyor.

Vigo’da çalışan moto kurye Birol Kahya, günde en az 30 civarı sipariş teslim ettiklerini söyleyerek, "3 yıldır burada moto kurye olarak çalışıyorum. Ortalama aylık 65-70 bin lira kazancımız oluyor" dedi.

Giderlerinden bahseden Kahya, şöyle konuştu: "Vergi, motor masrafları, yakıt ve Bağkur giderlerimiz var. Bu giderleri çıkardığımızda ortalama 50-55 bin lira net kazancımız oluyor. Moto kuryeliği tavsiye ediyorum. Sağlık güvencemiz de var."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
A 9 Eylül 2023 12:05

Haberin doğruluğu konusunda şüphelerim var. Piyasa bu kadar durgun iken bu paralar zor gibi . Çalışma şartları 15 saat diye duymuştum

Vigo kurye Onur 9 Eylül 2023 10:45

Lütfen yalıltıcı haber yapmayım gunluk 12 saat den 30 paket hesaplayınca aylik 42.000 civarı para yapiyor giderleri düşünce 25&30 bin civarı elimize kalir

Sonraki Haber Yükleniyor...