Gram altına hücum, yeni rekor getirdi! İslam Memiş bir ay sonrası için rakam verdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gram altına hücum, yeni rekor getirdi! İslam Memiş bir ay sonrası için rakam verdi

Ekonomi Haberleri

Gram altın fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte aratan talep yeni rekor getirdi. Darphane'de üretim tüm zamanların zirvesine çıktı. Altının yatırımcıyı cezbettiğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bir ay sonrası için rakam verdi.

Ekonomik belirsizlik, seçim ortamı ve dolar yaşanan yukarı yönlü hareket, en güvenli yatırım aracı olarak bilinen altına talebebi artırdı. Bankalarda makasın 200 TL'ye kadar çıkması, altın yatırımcısını fiziksele yönlendirdi. 

DARPHANE ÜRETİM REKORU KIRDI

Ekonomim gazetesinde yer alan habere göre talep, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün altın işlemlerine yansıdı. Darphane’nin altın üretimi bu yılın ilk 5 ayında 16,8 milyon adet ile neredeyse geçen yılın tamamını yakaladı.

Piyasa uzmanları, devam etmesi beklenen yukarı yönlü hareketin fiziksel talebi canlı tutacağını ve yıllık rekorun da kırılacağını dile getirdi. Söz konusu hareket, yılın ilk 5 ayında altın ithalatında da 15 milyar dolar ile rekor getirdi. Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü ise uygulamalara bağlı olarak altın üretimi ve ithalatına kıyasla daha yatay bir seyir izledi ve Mayıs 2023 itibari ile 595 milyar TL’lik büyüklüğe erişti.

GRAM ALTIN İLK YARIDA YÜZDE 50 KAZANDIRDI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının bu yılın ilk yarısında yüzde 48’lik oran ile en fazla kazandıran yatırım aracı olduğunu hatırlattı. Söz konusu gelişmenin hem ons hem de dolarda meydana gelen hareketten kaynaklandığını anlatan Memiş, şöyle devam etti: “İlk yarıda erken seçim kararı, deprem felaketi, enflasyonun patlaması ve ekonomik krizler derken insanlar varlıklarını korumak için altını yatırım aracı olarak görmeye başladı. Darphane’nin ürettiği altına talep yükselince üretim de arttı. Genelde düğünlerin de etkisiyle işçiliği yüksek altınlara rağbet olurdu ancak bu yılın ilk yarısında altın tamamen bir yatırım aracına dönüştü. Bin 114 TL seviyesinden yıla başlamıştı. Seçimden önce bin 516 TL’ye kadar yükseldi. 5 Temmuz itibarıyla bin 630 TL seviyesinde idi." ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN CEZBEDİYOR

Gram altının getirisinin yatırıcmıyı cezbettiğini söyleyen Memiş, "Sadece dolar kurundan destek alarak bu kadar yükseldi ama yılın kalanında da onstan destek almasını bekliyorum. Kısa vadede aşağıda bin 550, yukarda bin 650 bant aralığında olmasını bekliyorum. Ağustos ile birlikte bu yükselişin gram bazında bin 800 TL seviyesine kadar devam etme ihtimali yüksek” dedi.

ALTINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ DEAVM EDİYOR

İslam Memiş yatırımcıyı iki türe ayırıyor. İlk grubu ihtiyaçtan dolayı satanlar diğerini ise elinde bulunduranlar olarak sıralayan Memiş, ve ikinci grubun gelişmelere bağlı olarak hareketlerine devam etmeleri tavsiyesinde bulundu. Memiş, “Altının onsunda yılın ikinci yarısında 2 bin 150-2 bin 350 bant aralığında bir atak görebiliriz. Dolayısıyla da altın fiyatlarındaki yükseliş eğilimi devam ediyor. Ama kısa vadede dolarda Merkez Bankası’nın da (MB) faiz kararına bağlı olarak bir düzeltme olacaktır. Çünkü bin 443 TL seviyesinden bin 630 TL seviyesine kadar atak gerçekleşti. Teknik olarak düzeltme yapması gerekiyor. Düzeltme ile birlikte bin 550 TL seviyesi destek seviyesi olaraktır” diye konuştu.

“FİZİKİ ALTINA TALEP ARTTI"

Gelişmelerin fiziksel altın talebini artırmaya devam ettireceğini dile getiren İslam Memiş, “İlk yarıda MB’nin altığı kararlar, duyulan endişe, bankaların makas aralıklarının 110-120 TL’ye kadar açılması gibi etkenler insanları tedirgin etti ve sanaldan uzaklaşarak fiziki varlıklara yöneldiler. Bu talebin nedeni korku ve endişedir, yanlış politikalardır. İnsanlar ürküp korktuğu için fiziki varlık talebini artırdı” dedi. Memiş, gelişmelerin dış ticaret rakamlarına da yansıdığını ve altın ithalatında rekor geldiğini dile getirdi.

Kaynak: Ekonomim

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...