Gümrüklerde geçit yok: Sınırda kaçak altın ve gümüşe sıkı takip
Altın, gümüş ve pırlanta başta olmak üzere değerli madenlerin yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulmasına karşı gümrüklerde denetimler sıkılaştırıldı. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, fiziki kontrollerin yanı sıra yapay zekâ destekli risk analizi, hedefleme, X-Ray taraması ve anlık takip sistemleriyle şüpheli yolcu, araç ve yükleri mercek altına alıyor.
Gümrüklerde denetim, risk analizi ve hedefleme sistemi üzerinden yürütülüyor. Bakanlığın veri tabanlarındaki bilgiler, yapay zekâ destekli sistemlerle analiz edilerek riskli görülen yolcu, araç, konteyner ve gönderiler daha ayrıntılı kontrole yönlendiriliyor.
Şüpheli araç ve yükler X-Ray ve diğer temassız tarama sistemlerinden geçirilirken, olağan dışı yoğunluk tespit edilmesi hâlinde detaylı fiziki aramaya geçiliyor. Bakanlık, yerli ve millî temassız tarama sistemlerinin gümrüklerde yaygınlaştırıldığını, yapay zekâ destekli analizlerle kaçakçılıkla mücadelede öngörü ve isabet oranının artırıldığını belirtiyor.
KARA, HAVA VE DENİZ 7/24 TAKİPTE
Havalimanlarında risk, Varış Öncesi Yolcu Bildirimi (VÖY) sistemi üzerinden yolcu ve bagaj bilgileri önceden değerlendirmeye alınarak tespit ediliyor. Riskli görülen yolcu veya bagajlar, uçak indikten sonra X-Ray, fiziki arama ve takip uygulamalarına yönlendiriliyor. Denetimin bir diğer ayağını Gümrükler Muhafaza Komuta Kontrol Merkezi oluşturuyor.
Kara, hava ve deniz girişleri merkez üzerinden 7 gün 24 saat anlık izlenirken, riskli durumlarda ilgili birimler harekete geçiriliyor. Bakanlık verilerine göre, 2025 yılında 16 bin 948 personelle 187 milyon yolcu, 8,4 milyon konteyner, 956 bin uçak, 108 bin gemi, 5,1 milyon tır ve 5 milyon binek araç gümrük kontrolünden geçirildi. Bakanlık, yasal ticareti kolaylaştırırken, yasa dışı değerli maden hareketlerine karşı risk analizi, teknolojik tarama ve saha kontrollerini birlikte kullanıyor.
8 AYDA 12,2 MİLYAR LİRALIK DEĞERLİ MADEN YAKALANDI
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, değerli maden yakalamaları 2024'te 5,1 ton seviyesindeyken, 2025'te 18,9 tona yükseldi. Yakalanan miktar bir yılda yaklaşık 3,7 katına çıkarken, kaçakçılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edildi. 2025'te ele geçirilen değerli madenlerin parasal değeri ise 28 milyar 303 milyon liraya ulaşırken, ocak-ağustos döneminde 12 milyar 207 milyon lira değerinde değerli maden ele geçirildi. Nisan ayında 6 milyar 11 milyon liralık değerli maden yakalanırken, temmuzda 1 milyar 930 milyon lira, ağustosta 1 milyar 41 milyon liralık yakalama gerçekleştirildi.

