Günübirlik evler vergi ödeyecek

- Güncelleme:
Günübirlik evler vergi ödeyecek

Ekonomi Haberleri

Türk turizminin bu aydan itibaren peş peşe rekorlar kıracağını, yıl sonu turizm geliri hedefinin 56 milyar dolar olacağını söyleyen Bakan Ersoy, bir turizm çeşidi olarak yoğun kullanılan günübirlik evlerin de kayıt altına alınıp vergilendirileceğini açıkladı

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son dönemde turizm yörelerinde de sıkça kullanılan ve güvenlik açısından da tehdit oluşturan günübirlik evlerle ilgili açıklama yaptı. Dünyada ‘AirBnb’ olarak tabir edilen ve bir apartmanın odasının ya da tamamının kiraya verilmesini içeren sistemle hizmet verenlerin belge almak zorunda olduğunu söyleyen Bakan Ersoy “Onlar da belge alacak, kayıt altına alınacak. Ayrıca oda kiraladığı kişilerin kimlik bilgilerini de alıp bildirmekle yükümlü olacaklar” dedi.

Bu işletmelerin gelirlerinin vergilendirileceğini belirten Ersoy “Karşı değiliz. Yasaklamak değil yararlanmak gerektiğini düşünüyoruz. Talep var, bunu sisteme dahil etmemiz gerek” diye konuştu. Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının Türkiye’de aldığı evleri bu şekilde kiraya verdiğini de dile getirdi.

Turizm verilerini değerlendirmek, önümüzdeki döneme dair çalışmalar ve hedefleri paylaşmak üzere basın toplantısı düzenleyen Bakan Ersoy, ilk 6 aydaki turizm gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış göstererek 21 milyar 723 milyon dolara ulaştığını, aynı dönemde ziyaretçi sayısının yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin kişi olduğunu dile getirdi. Bakan Ersoy, başarının yaşanan deprem felaketi ve ardından yaşanan seçim sürecine rağmen gerçekleşmesinin de önemine işaret etti. Geçen yıl 51 milyon 384 bin olan turist sayısının bu yıl 60 milyon kişi olarak hedeflendiğini, geçen yılın tamamında 46,4 milyar dolar olan gelirin ise 56 milyar dolar olarak beklendiğini ifade etti. Deprem ve seçim sebebiyle ertelenen rezervasyon taleplerinin yanı sıra temmuz ortasına kadar düşük kalan hava sıcaklığının, beklenen rekorları geciktirdiğini vurgulayan Bakan Ersoy, temmuz ayında 7 milyon turist girişi kaydettiklerini, senenin kalan döneminde peş peşe rekor paylaşacaklarını dile getirdi.

BÜTÜN DÜNYA MÜŞTERİ,  BÜTÜN ÜLKELER RAKİP

Türkiye’deki fiyatların zaman zaman komşu ülkelerden yüksek kaldığı için bu ülkelere pazar kaybedildiğine dair eleştirileri “Bütün dünya müşteri, bütün dünya rakip. Arz ve talebe göre fiyat belirleniyor” diye cevap veren Bakan Ersoy, her şey dahil sistemiyle turizm gelirinden esnafın pay alamadığına dair eleştirileri de “Gelir durumu yüksek turist otel dışına da çıkıyor, harcama da yapıyor. Bu algı yanlış. Nitelikli tesis ve hizmeti artırırsak hem turizmci hem esnaf kazanacak. Bunun yolu her şey dahilden vazgeçmek değil. İşletmelerin niteliğini artırmaya, çeşitlendirmeye yönelik çalışma yapması gerekiyor” dedi. THY ile birlikte Asya, Hindistan, Amerika özelinde uzak bölgelere ilişkin çalışma yaptıklarını söyleyen Bakan Ersoy, dünyanın en büyük havalimanının İstanbul’da olması, THY’nin 340’tan fazla noktaya uçması, havaalanına direkt ulaşımın yeni rekorlar için etkili olduğunu dile getirdi.

AZ GECELEYİP ÇOK HARCADILAR

Turizm Bakanlığı verilerine göre geçen yılın ilk yarısında kişi başına 10,5 olan gecelik konaklama, 9,9 geceye geriledi. Sürenin kısalmasına rağmen kişi başı gecelik harcama geçen yılın ilk 6 ayında 89,2 dolarken, yüzde 11,9 artarak 99,9 dolara yükseldi. 

TİKTOK'TA ÜÇÜNCÜ, İNSTAGRAM'DA İKİNCİ

Dünyada en fazla tanıtım yapan ülkenin Türkiye olduğunu, yeni destinasyonlar üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Ersoy “Sosyal medya ve dijital pazarlamada 5 yıl önce ilk 20’de olmayan Türkiye şu anda Instagram’da ikinci, TikTok’ta 3’üncü sıraya geldi” dedi.

MİCHELİN LİSTEMİZDE DAHA ÇOK İNCİMİZ VAR

Türkiye’nin gastronomiden kültüre, spordan inanç turizmine kadar birçok alanda güçlü olduğunu söyleyen Bakan Ersoy Michelin listesine giren merkezler arasına bu yıl İzmir, Urla, Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’un dahil edildiğini, bu listeye giren restoranlara gelmek isteyenlerin aylarca sıra beklediğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...