Hasat başladı, 700 bin ton rekolte bekleniyor! Üretici verimden memnun, fiyattan şikayetçi
Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden Adana'da turfanda buğdayda hasat başladı. Üreticiler bu yıl verimden memnunken, fiyattan ise şikayetçi. Kentte bu yıl 600-700 bin ton rekolte bekleniyor.
- Adana'da yaklaşık 1 milyon dönüm buğday ekildi ve bu sene 600-700 bin ton rekolte bekleniyor.
- Yoğun yağışlar nedeniyle dönüm başına verim kıraç bölgelerde 400-450 kg, ovada ise 500-700 kg arasında değişiyor.
- Çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği ton başına 16 bin 500 lira alım fiyatının üzerinde, en az 18-20 bin lira bekliyor.
- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üretim maliyetlerinin kilogram başına yaklaşık 18 liraya ulaştığını ve çiftçinin maliyetinin altında kalan fiyatların üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.
- Çiftçilere ürünlerini lisanslı depolara teslim etmeleri çağrısı yapılıyor, bu sayede yüzde 2 stopaj kesintisinden muaf olunacak.
- Lisanslı depolara ürün veren üreticiler parasını 45 gün içerisinde alacak, bu sürenin uzunluğu konusunda yeniden değerlendirme talebi var.
Birçok ürünün ham maddesi olan ve savaşlar nedeniyle stratejik öneme sahip buğday hasadı için biçerdöverler Çukurova'daki tarlalarda çalışmaya başladı. Türkiye'nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana'da turfanda ilk buğdayın hasadı Yüreğir ilçesinde gerçekleştirildi. Ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 4'ünü karşılayan Adana'da bu sene yaklaşık 1 milyon dönüm buğday ekildi.
Altın ve gümüş yatırımcısına kötü haber! Dünyaca ünlü banka yıl sonu tahminini düşürdü
YAĞMURLAR REKOLTEYİ ARTTIRDI
Bu sezon yoğun yağışlar nedeniyle buğday rekoltesi de arttı. Kıraç bölgelerde dönüme ortalama 400-450 kilogram verim alınırken ovada ise ortalama 500-700 kilogram arasında verim alınıyor. Geçtiğimiz sene 330 bin tona yakın rekolte alınan buğdaydan bu sene 600-700 bin ton rekolte bekleniyor.
ÇİFTÇİ, BİRAZ DAHA YÜKSEK FİYAT BEKLİYORDU
Öte yandan Çukurova çiftçisi de buğday için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı alım fiyatının biraz üzerinde fiyat beklediğini ifade etti. TMO tarafından buğdayın ton başına alım fiyatı 16 bin 500 lira olarak belirlenirken çiftçiler ise en az ton başına 18-20 bin lira fiyat beklediklerini söyledi.
"REKOLTE YÜKSEK"
Hasatla ilgili İHA muhabirine konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl verimin yüksek olduğunu söyledi. Bu yıl serin ve yağışlı hava şartları nedeniyle hasadın önceki yıllara göre geciktiğini kaydeden Doğan, "Aşırı yağışlardan dolayı bazı bölgelerde buğday tarlaları su altında kaldı. Bu alanlarda dönüm başına 400-450 kilogram verim alınırken, su baskınından etkilenmeyen bölgelerde verimin 500 ile 700 kilogram arasında değişiyor" dedi.
"ÜRÜNLERİNİZİ LİSANSLI DEPOLARA VERİN"
Hasat edilen ürünlerde rutubet oranı henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını ifade eden Doğan, önümüzdeki günlerde rutubetin yüzde 14 seviyesine düşmesiyle birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve lisanslı depoların ürün alımlarını hızlandıracağını belirtti. Çiftçilere ürünlerini lisanslı depolara teslim etmeleri çağrısında bulunan Doğan, bu sayede yüzde 2 stopaj kesintisinden muaf olunacağını hatırlattı.
"FİYATLARIN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
TMO tarafından açıklanan kilogram başına 16,5 liralık buğday alım fiyatını değerlendiren Doğan, çiftçinin beklentisinin 20 lira seviyesinde olduğunu dile getirdi. Üretim maliyetlerinin kilogram başına yaklaşık 18 liraya ulaştığını ifade eden Doğan, "Bu sene yaş çaya yüzde 37,5 oranında artış yapıldı ancak buğdayda yüzde 22 artış yapıldı. Çiftçinin maliyetinin altında kalan fiyatlar üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bu nedenle fiyatların yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz. Ayrıca lisanslı depolara ürün veren üretici parasını 45 gün içerisinde alacak. Bu konuda da yeniden değerlendirme talebimiz var. 45 gün uzun bir süre" dedi.
"ÜLKE İHTİYACI KARŞILANACAK"
Türkiye genelinde bu yıl 24-25 milyon ton seviyesinde buğday rekoltesi beklendiğini belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu miktarın ülkenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi. Adana'da bu yıl buğday ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 5 arttığını aktaran Doğan, kent genelinde yaklaşık 1 milyon dönüm alanda buğday ekimi yapıldığını ve yüksek rekolte beklendiğini de belirtti.
Buğday hasadı yapan üretici Mehmet Kaya ise verimden memnun olduğunu ifade etti.
