Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Hasat zamanı! Bin yıllık ağaçtan zeytinyağı

Hasat zamanı! Bin yıllık ağaçtan zeytinyağı
Fotoğraf Başlığı Hasat zamani! Bin yillik agaçtan zeytinyagi

Ayvalık’ta festival kapsamında zeytin hasat şenliği yapıldı. 11 asırlık anıt ağaçtan toplanan zeytinler, eski usullerle 45 dakika süren işlemin ardından yağa dönüştürüldü. Yaklaşık 2 milyon zeytin ağacının 1,4 milyonunun 300 yaş ve üzerinde olduğu açıklandı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki zeytin festivalinde “Zeytinin ana yurdu bu coğrafyadır. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz” dedi. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Hisarcıklıoğlu 1.000 yıldan fazla yaşayan zeytin ağacının önemine işaret ettiği konuşmasında “Zeytinin ana yurdu bu coğrafyadır. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz. Sofralık zeytin tüketiminde de dünyada ilk sıradayız. Zeytinyağı tüketimine gelince diğer ülkelere göre çok gerilerdeyiz. Bunu çok ileriye taşımalıyız” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
15 bin liralık zeytinyağı çalarken yakalanan oyuncu Ümit Gündeş kimdir?
HABER

15 bin liralık zeytinyağı çalarken yakalanan oyuncu Ümit Gündeş kimdir?

Hasat zamanı! Bin yıllık ağaçtan zeytinyağı - 1. Resim
Başlık ResmiHasat zamanı! Bin yıllık ağaçtan zeytinyağı - 1. Resim

AB tescilli 3 zeytinyağı, 3 zeytin bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu üreticilere “Kendi topraklarımızın değerini bilirsek bunu dünyaya anlatabiliriz. Markalaşmadan para kazanılmaz. E-Ticaret büyük şans, bunu değerlendirelim” dedi. “Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” temasıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar da Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre bu sene 475 bin ton zeytinyağı üretimi beklendiğini belirterek “Yurt içi ambalajlı yağ satışlarında yüzde 15-20 fiyat düşüşü mevcut. Sektörde kaliteyi bozan saklama şartlarının iyileştirmesi, üreticinin, fabrika sahibinin, tüccar ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak borsasını oluşturacak ‘Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk’ sisteminin bir an önce kurulması gerektiğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME
90 TL
HABER

90 TL'lik ayçiçek yağının 350 TL'ye zeytinyağı diye satmışlar! Gıda sahteciliğinde tüm merak edilenler

11 ASIRLIK AÇAĞTAN ZEYTİN HASADI

Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nde 1.080 yıllık anıt ağaçtan zeytin hasadı yapıldı. İlçede bir çiftliğin bahçesinde bulunan 11 asırlık ağaçtan toplanan zeytinler fabrikada sıkılarak yağa dönüştürüldü. Festival kapsamında anıt niteliğinde ağaçların bulunduğu bahçede zeytinyağı sıkımı, sabun yapımı gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Çiftlikte 500 ile 1.100 yaş arası ağaçlar bulunuyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.