İsrail'e bir not darbesi daha: Jeopolitik riskler 'negatif' görünüme yol açtı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'e bir not darbesi daha: Jeopolitik riskler 'negatif' görünüme yol açtı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik riskler nedeniyle İsrail, kredi notunu "durağan"dan "negatif" görünüme çevirdi.

Orta Doğu'da yaşanan İsrail-Hamas savaşı küresel ekonomiyi tedirgin etmeye devam ediyor. Piyasalarda güvenli liman arayışı sürerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları İsrail'in kredi notuna ilişkin açıklamalarını sürdürüyor. Fitch Ratings ve Moody's'in kredi notunu incelemeye aldığını açıklamasının ardından Standard & Poor's'tan (S&P) İsrail için yeni karar geldi.

İSRAİL'İN KREDİ NOTU GÖRÜNÜMÜ "NEGATİF"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İsrail'in kredi notunu "durağan"dan "negatif"e çevirdi. S&P İsrail'in kredi notunu "AA-" olarak teyit etti.

S&P'den yapılan açıklamada, negatif görünümün, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılması ya da İsrail'in kredi ölçümlerinin beklenenden daha olumsuz etkilenmesi riskini yansıttığı aktarıldı.

SAVAŞ UZADIKÇA İSRAİL EKONOMİSİ AĞIR DARBE ALACAK

S&P'den yapılan açıklamada, Orta Doğu'daki çatışmanın şu anda Gazze merkezli kalacağı ve 3 ila 6 aydan fazla sürmeyeceğini varsayıldığı paylaşıldı. Ancak, savaşın daha geniş bir alana yayılarak İsrail'deki ekonomi ve güvenlik durumu üzerinde daha belirgin bir etki oluşturma riskinin de mevcut olduğu belirtildi.

İsrail ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe kıyasla yüzde 5 daralacağının ardından 2024'ün başlarında toparlanacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, daralmanın güvenlikle ilgili aksamalar ve iş faaliyetlerinin azalması, çok sayıda yedek askerin askere alınması, turizm sektörünün sekteye uğraması ve daha geniş bir güven şokundan kaynaklanacağı ifade edildi.

İSRAİL'İN KREDİ NOTU NEGATİF İNCELEMEDE

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ve Moody's geçen hafta jeopolitik riskler nedeniyle İsrail'in kredi notunu negatif incelemeye almıştı. Fitch, Orta Doğu'da savaşın geniş alana yayılmasının İsrail'in "A+" olan kredi notunun indirimiyle sonuçlanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Moody's de geçen hafta İsrail'in "A1" olan kredi notunu olası bir düşüş için incelemeye aldığını bildirmişti.

GAZZE'DE SİVİL KAYBI YÜKSELİYOR

Öte yandan Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu sonrasında İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik 19 gündür saldırılarına devam ediyor. İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791’e, yaralıların sayısının da 16 bin 297'ye yükseldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...