Kanserin korkulu rüyasında hasat 20 gün gecikti: Eczane gibi meyve çiftçiye bayram yaşattı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kanserin korkulu rüyasında hasat 20 gün gecikti: Eczane gibi meyve çiftçiye bayram yaşattı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde hava koşullarından dolayı 20 gün geç başlayan nar hasadı bitmek üzere. Adeta bir şifa deposu olan narın, bağışıklılık sistemini güçlendirerek, vücudu kolon kanseri, mide, prostat, meme ve akciğer kanserine karşı koruduğu söyleniyor.

Verimli toprakları ve ılıman iklimiyle Gazipaşa'da 12 ay boyunca üretim devam ediyor. Gazipaşa, Türkiye'nin meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan üretim merkezlerinin başında geliyor. Örtü altı ve açıkta yapılan tarımsal üretimle her çeşit meyve ve sebze ile tropikal meyvelerin yetiştiği Gazipaşa'da dikensiz ve çekirdeksiz narın hasadı devam ediyor.

ÇOK TALEP VAR

Üretici Ayhan Yılmaz, meyvenin bu yıl hava şartlarından dolayı geç olgunlaştığını ve olgunlaşma zamanı gelmeden ürünlerin hasadına başlanmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, dikensiz ve çekirdeksiz narı bilen vatandaşların bu ürüne talep gösterdiğini ifade etti ve "Hava şartlarından dolayı geçen yıla göre nar hasadımız 20 gün geç başladı. Geçen yıl 19 Temmuz’da başladığım nar hasadına, bu yıl hava şartlarından dolayı 20 gün geç başlamak zorunda kaldım ve 8 Ağustos’ta hasada başladım.  21 Eylül’de hasadımı tamamlamış olacağım inşallah. Cinsinin özelliği gereği daha erken yetişen nar üretimini severek yapıyorum ve ayrıca bu benim için artık bir hobi oldu. Tarlamda bulunan bütün nar ağaçlarımı topladıktan sonra toptan satıyorum. Nara talep çok, ayrıca suyunu da sıkıyoruz, nar suyunun birçok faydası var ve herkese öneririm" dedi.

Kanserin korkulu rüyasında hasat 20 gün gecikti: Eczane gibi meyve çiftçiye bayram yaşattı

SUYUNU DA SIKIYORUZ

Topladıkları narları çeşitli şekillerde değerlendirdiklerini söyleyen Yılmaz, "Narı sadece toplayıp meyve olarak satmıyoruz, narın suyunu da sıkıyoruz. Nar sıkma makinem var ve bizzat kendim nar suyu sıkıyorum. Sağlık açısından faydaları çoktur ve alıcıların talepleri arasında nar suyu da bulunuyor. Bu işi yapmaktan çok mutluyum ve her yıl ve bu sene olduğu gibi inşallah seneye de nar üretimi ve hasadı yapmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

ŞİFA KAYNAĞI

Sağlık deposu olarak gösterilen ve birçok faydası olduğu bilinen nar; antioksidan zengini, bağışıklık sistemini güçlendirici, kalp damar sağlığını destekleyici, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu, sindirimi kolaylaştırıcı, cildi besleyici ve Ağız, diş sağlığını koruyucu özelliğiyle biliniyor.

Nar, güclü bir doğal antioksidan olması özelliğiyle sağlığa çok faydalıdır. Antioksidanlar bağışıklılık sistemimizi güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir, kanser gibi hastalıkları önler, hücreleri serbest radikal hasarlardan korur, iltihaplanma ve yaşlanma etkilerini azaltır.

Kanserin korkulu rüyasında hasat 20 gün gecikti: Eczane gibi meyve çiftçiye bayram yaşattı

NARIN FAYDALARI

Meyve, A,C ve E vitaminleri açısından zengindir, aynı zamanda antiviral ve anti-tümör özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, magnezyum, fosfor, demir bileşikleri açısından zengin tıbbı özelliklere sahiptir ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.

Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak görev yapar. Bu antioksidanların mide kanseri, prostat, akciğer, kolon ve meme kanseri üzerinde pozitif etkileri olduğunu çeşitli çalışmalar göstermiştir.

Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir.

Narın kolesterol düşürücü özellikleri de bulunmaktadır. Kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerinden birisi, kolesterol ve yağ birikmesidir.

Nar, damarları tıkayan kötü kolesterole iyi gelmektedir. Ayrıca iyi kolesterolü yükselterek, felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Kanserin korkulu rüyasında hasat 20 gün gecikti: Eczane gibi meyve çiftçiye bayram yaşattı

FAYDALARI BİTMEK TÜKENMEK BİLMİYOR

Nar sindirim sisteminde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı da etkili bir şifa deposudur. Güçlü antibakteriyel ve antiviral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır.

Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini gidererek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar.

Narın ağız florası için de faydaları bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir. Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir güce sahiptir. Bu sebeple nar menopoz dönemi için de kullanılabilir. 

Narın çekirdekleri de içerdikleri mineraller, vitamin ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlar.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...