Kasko yaptırırken 'deprem' maddesine dikkat

- Güncelleme:
Kasko yaptırırken 'deprem' maddesine dikkat

Ekonomi Haberleri

Binlerce kaskolu araç depremde hasar gördü ya da perte çıktı. Hak sahipleri sigorta şirketlerinden ödeme bekliyor. Uzmanlar da “Kasko poliçenizde mutlaka deprem zararı teminatı yer alsın” diyor.

HABER MERKEZİ ANKARA - Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, depremlerden etkilenen illerde, göçük altında kalma ve diğer nedenlerle değişen oranlarda hasar görmüş ya da tümden perte çıkmış taşıtların kasko bedellerinin hak sahiplerine acilen ödenmesi çağrısı yaptı.

Kasko yaptırırken 'deprem' maddesine dikkat

Erkoç, “Depremden sağ kurtulmuş çok sayıda vatandaşımız, kaynak ihtiyacı dolayısıyla sağlam ya da hasarlı araçlarını satışa çıkardı. Satılan hasarlı araçların daha çok kaskosu bulunmayan taşıtlar olduğu düşünülebilir. Ancak depremzede illerdeki taşıtların önemli bir bölümünün de kaskosu bulunuyor. Sigorta şirketleri hızlı bir şekilde davranarak mağdur vatandaşların bu hasarlarını karşılamalı. Tamamen kullanılamaz hâle gelmiş araçlar için poliçedeki hükümler çerçevesinde ya yeni araç temin etmeli ya da kaybedilen taşıtların bedellerini değerinden ödemeli” dedi. MASFED’den yapılan açıklamada konuyla ilgili mevzuata da değinildi. Buna göre zorunlu trafik sigortası, deprem sonucu araçlarda oluşan hasarları karşılamıyor. Kaskoda ise durum poliçenin içeriğine göre değişiyor. Kasko poliçesinde, deprem zararı teminat kapsamında ise hasarın karşılanması gerekiyor. Araçta kısmi hasar varsa tamir giderleri, araç pert ise yasal kesintilerden sonra rayiç bedel ödeniyor. Aracın sahibi hayatını kaybettiyse ödemeler vârislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra sigorta şirketine başvurup ödemeler talep edilebiliyor. 

1 MİLYON HASARLI ARAÇ

Depremden etkilenen 11 ilde 1 milyon 546 bin 280’i otomobil, 717 bin 465’i motosiklet, 503 bin 113’ü kamyonet, 311 bin 61’i traktör, 117 bin 237’si kamyon, 71 bin 382’si minibüs, 22 bin 588’i otobüs ve 9 bin 307’i de özel amaçlı taşıt olmak üzere toplam 3 milyon 298 bin 433 motorlu taşıt bulunuyor. En fazla araç sayısına sahip iller sırasıyla 750 bin adetle Adana ve 601 bin 997 adetle Gaziantep olurken, Hatay’da 557 bin 264 taşıt bulunuyor. Hatay’ı, 273 bin 435 taşıtla Şanlıurfa izliyor. Kahramanmaraş’ta da 272 bin 341 motorlu taşıt bulunuyor. Depremde, motorlu taşıtların 1 milyonunun hasar gördüğü değerlendiriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...