Kiracı-mülk sahibi sorunlarında anahtar kurum 'arabuluculuk': Binlerce başvuru var

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kiracı-mülk sahibi sorunlarında anahtar kurum 'arabuluculuk': Binlerce başvuru var

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

1 Eylül'de devreye alınan kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları için arabuluculuk mecburiyeti yoğun talep gördü. Son 10 günde 7 bin 651 başvuru yapılması dikkat çekti. Başvurular ücretsiz yapılırken, anlaşma durumunda ücret ödemesi yapılıyor.

1 Eylül'de devreye giren kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi yoğun talep gördü. Son 10 günde 7 bin 651 başvuru yapıldığı açıklandı. Kiracı veya mülk sahibi arabuluculuk sürecini başlatabilirken, başvuru için herhangi bir ücret ödenmiyor ancak anlaşma sağlanması halinde ödeme yapılıyor.

BAŞVURULAR ÜCRETSİZ

Arabuluculuk başvuruları, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarından yapılıyor, başvuran kişi neden başvurduğunu ve iletişim bilgilerini vererek form dolduruyor ve süreç başlıyor.

Başvurular ücretsiz yapılırken, anlaşma sağlanması halinde, miktar yükseldikçe aşağı doğru inen oranlarla ücret ödemesi gerçekleşiyor. 100 bin TL'ye kadar yüzde 6 şeklinde ücretlendirme bulunurken, anlaşma yapılan bedel üzerinden yüzde 6, yüzde 5 veya yüzde 4 gibi bir ödeme yapılıyor.

Kiracı-mülk sahibi sorunlarında anahtar kurum 'arabuluculuk': Binlerce başvuru var

KİRA SORUNLARI İÇİN ARABULUCULUK ANAHTAR KURUM

Avukat Arabulucu Umut Metin konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Metin, "1 Eylül tarihinden şu ana kadar arabuluculuk ile ilgili 8 bin 600 civarında bir başvuru olurken, bunun 7 bin 651’i kira uyuşmazlığı olarak dikkat çekti. Toplumda kira sorunlarını çözmek için arabuluculuk anahtar kurum olarak görülüyor. Kira sorunlarının sayısı yüksek, kira sorunlarına çözüm bekleyenlerin odak noktası ise arabuluculuk. Bu haliyle arabuluculuk daha da önemli bir noktaya oturmuş durumda" dedi.

KİRACI VEYA MÜLK SAHİBİ BAŞVURABİLİR

Metin, sorunu yaşayan herhangi bir tarafın arabuluculuk sürecini başlatabileceğini belirterek, "Örneğin kiracı bu süreci başlatabilir. Kiracı bir uyuşmazlık yaşadığını düşünüyorsa, arabuluculuk bürosuna başvurabilir. Tam tersi olarak mülk sahipleri de kira konusunda yaşadığı sorunlardan dolayı talepte bulunabilirler" ifadelerini kullandı.

BAŞKA YÖNTEMLER DE VAR

Başvurunun yapılacağı yerlerde alternatifler söz konusu olduğunun altını çizen Metin, "Ancak ilk akla gelen yer ve bilinmesi gereken yer adliyelerdeki arabuluculuk bürolarıdır. Buradaki başvurular oldukça basittir. Başvuran kişi neden başvuru yaptığını ve iletişim bilgilerini vererek formu doldurur ve bu süreci başlatmış olur. Daha sonra Adalet Bakanlığı tarafından bir arabulucu yönlendirmesi yapılır. Başka yöntemler de var. Tanıdığımız bir arabulucu varsa, kendisinin görevlendirilmesini talep edebiliriz" açıklamalarında bulundu.

SÖZLEŞME YAPILAN HER ALANDA ARABULUCULUK YAPILABİLİR

Arabuluculuğun uygulama alanının geniş olduğunu hatırlatan Metin, "Örneğin ticari uyuşmazlıklarda, tüketici uyuşmazlıkları veya çalışan ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda uygulanabiliyor. Tarafların sözleşmeyle düzenleyebileceği her alanda uygulanabilir" dedi.

MİKTAR YÜKSELDİKÇE AŞAĞI DOĞRU İNEN ORANLARLA ÖDEME YAPILIR

Metin, sözlerine şöyle devam etti: "Arabuluculuk zaman açısından sorunu çok hızlı bir şekilde çözmeyi sağlar. Yasal düzenleme gereği en geç 4 haftada kira sorunlarını çözme gibi bir hızdan bahsedebiliriz. Arabuluculuğa başvuru tamamen ücretsizdir. Ancak anlaşma sağlanması halinde 100 bin TL’ye kadar yüzde 6 şeklinde bir ücretlendirme bulunuyor. Anlaşma yapılan bedel üzerinden yüzde 6, yüzde 5 veya yüzde 4 gibi bir ödeme yapılır. Miktar yükseldikçe aşağı doğru inen oranlarla ücret ödemesi yapılır" diye konuştu.

VATANDAŞLAR ÇEKİNMEMELİ

Metin, vatandaşların kira konusundaki sorunlarında arabuluculuğa yoğun başvurusunun toplumsal barış açısından arabulucuların üzerine ciddi bir yük olduğunu gösterdiğini aktardı. Vatandaşların arabuluculuk başvurularını yapmaktan çekinmemeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...