Ev sahibi ve kiracılar için artık zorunlu! Yeni sistem resmen başladı: Dikkat çeken 'yüzde 25 sınır' ayrıntısı

Düzenleyen: / Kaynak: türkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Ev sahibi ve kiracılar için artık zorunlu! Yeni sistem resmen başladı: Dikkat çeken 'yüzde 25 sınır' ayrıntısı

Ekonomi Haberleri  / türkiyegazetesi.com.tr

Fahiş kira artışlarıyla gündemden düşmeyen ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalar artık tarihe karışıyor. Yaşanan anlaşmazlıklarında yeni dönem bugün resmen başladı. Ev sahibi ve kiracılar artık mahkemeden önce arabuluculuk merkezlerine başvuracak. Yeni sistemle yüzde 25 zam sınırı da esneyebilecek. İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarında yeni dönem bugün resmen başladı. Arabuluculuk Yasası'ndaki değişiklik resmen yürürlüğe girdi. Artık bundan sonra ev sahibi ile kiracı yaşadığı anlaşmazlıklarda mahkemeye gitmeden önce arabuluculara gidecek. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak. Peki süreç nasıl işleyecek? Adalet Bakanı Yımaz Tunç, detayları yeni sisteme ilişkin detayları anlattı. Yüzde 25 kira sınır detayı dikkat çekti.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Ev sahibi ve kiracı yaşadığı anlaşmazlıklarda arabulucunun devreye girmesi için adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinden başvuru yapabilecek. Sistem üzerinden arabulucunun atanmasının ardından taraflar toplantıya çağrılarak uzlaşı yöntemleri aranacak. Arabulucuya gidildikten sonra taraflar sorunların çözümü için en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlık sürerse, bu defa her iki taraf mahkemeye başvurabilecek.

Arabuluculuk sistemi sadece ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarında değil, araç, eşya, kiralık gelinlik gibi mal sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm anlaşmazlıklarda da zorunlu hale gelecek.

YARGININ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Zorunlu arabuluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor. Arabuluculuk kapsamının genişlemesinin, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki iş yoğunluğunu artırmasının, mahkemelerdeki iş yükünü azaltacağı tahmin ediliyor.

YÜZDE 25 KİRA DETAYI

Arabuluculuk sistemine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yeni sistemde sorunların dostane bir şekilde çözüleceğini belirten Bakan Tunç, yürürlülükte olan yüzde 25 kira zam sınırının da anlaşma dahilinde esneyebileceğini söyledi. Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:

"Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhütü ile ilgili konu var."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: türkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...