Kiralık konutta yeni dönem için geri sayım! Arabuluculuk sistemi resmen başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: NTV
- Güncelleme:
Kiralık konutta yeni dönem için geri sayım! Arabuluculuk sistemi resmen başlıyor

Ekonomi Haberleri  / NTV

Kira uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturacak olan arabuluculuk sistemi için geri sayım başladı. Arabuluculuk sistemi 1 Eylül itibarıyla devreye giriyor.

Megakent İstanbul'da kiralık ev fiyatları aldı başını gidiyor. Fahiş fiyatları kiracıları geçim sıkıntısı çekmesine yol açarken, verilen ilanlar dudak uçuklatıyor. İstanbul, yüksek kiralar nedeniyle göç verirken, kiralık daire fiyatları 3 hanelere ulaştı. Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları, adliye salonlarında dosya yığılmalarına yol açtı. 1 Eylül'de yürürlüğe girecek arabuluculuk düzenlemesi ile kiralık konutta anlaşmazlıkların önüne geçilecek. Yalnızca mal sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar değil beraber, araba, tarla, eşya, hatta kiralık gelinlik gibi anlaşmazlıklarda da arabuluculuğu zorunlu hale gelecek.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA YENİ DÖNEM

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, İzmir'de 2021 yılında herhangi bir sulh hukuk mahkemesinin iş yükü bin dosyayken, 2022'de bu dosya sayısının 2 bin 500, 2023 yılında ise 3 bine kadar çıktığını belirtti. Adliyelerdeki kira anlaşmazlıkları yükünü hafifleterek toplumsal barışı sağlamak gerektiğini söyleyen Ertan, devletin bu anlaşmazlıkları doğru ve uzlaşmacı bir tavırla sona erdirmek için arabuluculuğu zorunlu hale getirdiğini söyledi.

Düzenlemeyle ilgili kanunun nisan ayında Resmi Gazete'de yayımlandığını ifade eden Arabulucu ve Avukat Salih Emrah Ertan, "Kanun 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek. Mal sahipleri ve kiracılar 2013 yılından itibaren arabulucuya başvurabiliyordu. Ancak zorunluluk olmadığı için bu yol çok kullanılmadı. İş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesinin ardından kira, aidat vb. diye tanımlanan, komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklar ve ortaklığın giderilmesi dediğimiz taşınır, taşınmaz mallardaki ortaklıklarla ilgili uyuşmazlıklarda arabuluculuk zorunlu oldu." dedi.

AKILLARA SADECE KONUT GELMESİN

Uygulamanın yalnızca ev ve iş yerlerindeki kira uyuşmazlıklarını kapsamadığını anlatan Ertan, herhangi bir malın kiralanmasıyla ilgili anlaşmazlıklarda da arabuluculuğa başvurmak gerektiğini belirtti.

Ertan, şöyle devam etti:

"Kira denilince akla ilk olarak ev ve iş yeri kirası geliyor. Oysa bu kanun bütün kira uyuşmazlıklarını kapsıyor. Yani bir gelinlik, tarla, araba, eşya ya da makine kiralaması gibi tüm kiralamalar bu ihtilafa giriyor. Sadece icra takibi yapıldığında arabuluculuk zorunlu değil. Bunun dışında sulh hukuk mahkemesinde görülecek bütün kira bedelinin belirlenmesi, tespiti, tahliye, kira alacağı uyarlama, fesih gibi tüm davalar ara buluculuğa giriyor. Arabulucu tarafsız şekilde tarafları bir masada buluşturan, aralarındaki ihtilafı ortaya koyup içerdeki niyeti çıkartan, birbirleriyle görüşmelerini ve uzlaşmalarını sağlayan bir sistemdir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...