Kuraklık zeytini vurdu: Rekoltede yüzde 60 verim kaybı var

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kuraklık zeytini vurdu: Rekoltede yüzde 60 verim kaybı var

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son yıllarda etkisini bir hayli gösteren kuraklık birçok şeyi olduğu gibi zeytini de derinden etkiledi. Zeytin üretiminde önde gelen illerden Adana'nın Kozan ilçesinde geçen yıl 11 bin ton hasat edilen zeytinde bu yıl kuraklık nedeniyle yüzde 60 verim kaybı yaşandı. Önceki yıllarda uzun kuyrukların oluştuğu zeytinyağı fabrikaları ise bu yıl boş kaldı.

Kuraklık günümüzün en önemli sorunlarından biri oldu. Üreticilerin korkulu rüyası haline gelen  kuraklık her geçen gün etkisini farklı şekilde göstermeye devam ederken zeytin üretimidne önde gelen Adana'da rekoltede ki düşüş dikkat çekti.

Kozan’da bu yıl zeytinde kuraklık nedeniyle verim düştü. Yazın aşırı sıcak ve kurak, mevsim normalleri dışında gerçekleşen yağışların zeytin ağaçlarına çiçek döneminde zarar vermesi nedeniyle bu yıl zeytin rekoltesinde yüzde 60’lık düşüş yaşandı.

GEÇEN YILA ORANLAR YÜZDE 60 VERİM KAYBI VAR

Zeytin hasadının başlaması ile bahçelerinden hasatlarını tamamlayan üreticiler zeytin çuvalları ile zeytinyağı fabrikalarına giderken bu yıl fabrikalarda sıra olmaması dikkat çekti. Kozan bölgesinde geçen yıl 11 bin ton zeytin hasadı gerçekleştirilirken, bu yıl bahçelerde yüzde 60 verim kaybı olduğu belirtildi.

Bahçesinden hasadını tamamlayan Mustafa Yılmaz, her yıl 1 ton zeytin hasadını gerçekleştirirken bu yıl 400 kilogram civarında olduğunu belirterek, “Yüzde 60-70 civarında verim kaybı var. Bu sene çiçek dönemi soğuklar olmuştu. Her yıl 3-4 gün sıra beklerdik, geceleri burada yatardık. Şimdi sırada kimse yok” dedi.

Kuraklık zeytini vurdu: Rekoltede yüzde 60 verim kaybı var

2 dönüm zeytin bahçesi bulunan Rukiye Karataş ise, “Bu sene geçen yıla göre çok çok az. Geçen yıl 155 kilogram yağ almıştık bahçemizden bu sene 50 kilo ancak olur. Geçen yıl sıra bulamazdık. Geldik geri dönmüştük. Bu sene sıra yok. Bu sene iklimden dolayı diyoruz. Fiyatı 250-300 TL diyorlar belki daha da yükselir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...