Maliyeti düşüren adım: Madeni paralarda 14 yıl sonra dikkat çeken değişim

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Maliyeti düşüren adım: Madeni paralarda 14 yıl sonra dikkat çeken değişim

Ekonomi Haberleri

Maliyet artışı sonrası, değerinden daha fazlaya mal edildiği konuşulan madeni paralarda dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. İlk etapta fark edilmese de eskiye oranla paraların daha ince olarak tasarlandığı görüldü. Böylelikle, maliyetten tasarruf edildiği öğrenildi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, artan maliyetlerden sonra harekete geçti. Madeni paralarda değişikliğe giderek, yüzde 30 tasarruf sağladı. Söz konusu tasarrufun daha hafif olan bir lira ve 50 kuruşların piyasaya sürülmesiyle gerçekleştirildiği öğrenildi. Görünüşü eskilerle aynı gibi olsa da yeni paralar biraz daha ince olrak tasarlandığı görüldü.

KULLANILAN MADENLERİN ORANI DEĞİŞTİ

NTV'de yer alan habere göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü artan maliyetlerden sonra çalışmalara başladı. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişti. üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı. Paraların ağırlıkları da değişti. 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü.

KALINLIĞI YARIM MİLİM AZALDI

Maden gramları azaltılan paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı.

İlk etapta bir lira ve 50 kuruş piyasaya sürüldü. 1, 5, 10 ve 25 kuruşla ilgili çalışmaların da devam ettiği öğrenildi.

(NTV)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...