Mecliste ekonomi mesaisi: Emekliye ikramiye, merkezi bütçe ve kalkınma planı gündemde

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Mecliste ekonomi mesaisi: Emekliye ikramiye, merkezi bütçe ve kalkınma planı gündemde

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Meclis bu hafta ekonomi ağırlıklı gündemle mesai yapacak. 12'nci Kalkınma Planı ve 2024 yılı bütçesi de Plan ve Bütçesi'nin görüşüleceği Meclis'te emekliye bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılmasına imkan veren madde Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bu hafta ekonomi gündemi ağırlıklı olacak. Emeklilere 5 bin TL ikramiye başta olmak üzere günlük kiralık evler, 2024 yılı Merkezi Bütçesi ve 12. Kalkınma Planı bu hafta mecliste görüşülecek.

2053 HEDEFLİ KALKINMA PLANI GÜNDEMDE

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun gündeminde 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı için görüşmelerin başlayacağını "Pazartesi ve Salı günü 2053 perspektifi ile katılımcı bir anlayışla hazırlanan 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri yapılacaktır" sözleriyle duyurdu.  Ardından ise Perşembe günü 2024 Yılı Bütçesi ve 2022 Yılı Kesin Hesabı’nın geneli üzerinde müzakereler başlayacak.

EMEKLİYE 5 BİN TL İKRAMİYE OYLANACAK

TBMM Genel Kurulu aynı zamanda, emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenlemeyi de içeren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ededecek. Haftalık çalışmasına 24 Ekim Salı günü başlayacak Genel Kurulda, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümündeki maddeler oylanacak. İkramiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından emeklilerin hesaplarına yatmaya başlayacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TEKLİFİ

Ayrıca AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine ise Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda başlanacak.

Teklifte, deprem bölgesinde yıkım kararı alınan binalarla ilgili yargısal süreçlere ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Riskli yapı tespiti Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılabilmesine yönelik düzenlemeyi de içeren teklifle, uygulamada bazı maliklerce veya kiracılarca riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına müsaade edilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapılar veya alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine imkan getirilecek.

KARARLAR SALT ÇOĞUNLUKLA ALINACAK

Teklife göre, kentsel dönüşümlerde, yapı ruhsatı alınması da dahil tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden gerçekleştirilecek.

İstanbul'da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan "yarısı bizden" kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım sağlanabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılacak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu da bu hafta toplanacak. Salı ve çarşamba günü ise Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları düzenlenecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...