Memur, emekli ve asgari ücretliyi yakından ilgilendiriyor: Enflasyon farkı belli oldu, yeni zam oranları netleşti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur, emekli ve asgari ücretliyi yakından ilgilendiriyor: Enflasyon farkı belli oldu, yeni zam oranları netleşti

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon 16 ay sonra yüzde yüzde 43 seviyelerine geriledi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla milyonlarca çalışanın alacağı fark da netleşti. Temmuz ayında asgari ücret, memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? İşte enflasyon sonrası yeni zam oranları...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayı enflasyonu açıklamasıyla memur ve emekliler başta olmak üzere tüm çalışanların Temmuz ayında alacağı zam oranı da netleşmeye başladı. 

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞINA ZAM NETLEŞTİ

TÜİK verilerine göre enflasyon, 16 ay sonra en düşük seviyeyeye geriledi. Nisan ayında aylık bazda yüzde 2,39, yıllık bazda ise yüzde 43,68 olarak kayıtlara geçti. Memur ve emekli maaşları Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl enflasyon farkı oranında yeniden belirleniyor. Açıklamayla beraber geriye sadece 2 veri kaldı. Refah payı hariç emekli ve memur zammı Mayıs ve Haziran verisi sonrası kesinleşecek.

MEMUR VE EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Ocak ayında enflasyon yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 6,59 puan azalarak yüzde 57,68 düzeyinde gerçekleşmişti. TÜİK'in açıklamasıyla Ocak-Nisan dönemi enflasyon farkı belli oldu. 4 aylık enlfasyon farkı yüzde 15.22 olarak gerçekleşti. Böylelikle SGK ve Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 15,21 oldu. Memur ve memur emeklisi için bu oran yüzde 13,08 olarak hesaplandı.

Memur, emekli ve asgari ücretliyi yakından ilgilendiriyor: Enflasyon farkı belli oldu, yeni zam oranları netleşti

Sabah'ta yer alan habere göre Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası emekli ve memur zam oranı şu şekilde olacak:

  • 4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,22
  • 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,22
  • Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
  • Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
  • 4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,08
  • 4 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08

ENFLASYON ASGARİ ÜCRETE ZAMMI DA ETKİLEYECEK

Asgari ücret bu yıl için yüzde 54.7 artışla brüt 10 bin 8 lira, net ise 8 bin 506 lira olarak belirlendi. Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanması ve Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret ezam yapılması bekleniyor. Yeni asgari ücretin belirlenmesinde 6 aylık enflasyon rakamları belirleyici olacak. 6 aylık enflasyon artışının yüzde 20-30 arasında olması bekleniyor. Enflasyon yüzde 20 artarsa net 10 bin 200 lira, yüzde 30 artarsa net 13 bin 10 lira, yüzde 40 artarsa net 14 bin 11 lira olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...