Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! İhtiyaç kredisi faiz oranları değişiyor! Örtülü faiz indirimi…

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! İhtiyaç kredisi faiz oranları değişiyor! Örtülü faiz indirimi…

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredisinde de örtülü üst sınır uygulamasına yeni sınır getirdi. Ayrıca 70 bin liranın altındaki ve deprem bölgesinde kullanılacak krediler düzenlemeden muaf tutuldu…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihtiyaç kredisi kullanımıyla ilgili önemli bir karar aldı. Buna göre Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda örtülü faiz indiriminde değişiklik yaptı. Bankalardan verilen 70 bin liranın altındaki krediler, bu düzenlemeden muaf tutulacak. Yeni talimatla birlikte deprem bölgesinde bazı SGK borcu olanlara kullandırılacak ihtiyaç kredileri de kapsam dışında tutuldu.

Bankalardan ihtiyaç kredisi kullanımıyla ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Merkez Bankası, ihtiyaç kredisinde örtülü üst sınır uygulamasına tutar sınırı getirdi. Böylelikle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liraya kadar olan kısım menkul kıymet tesisinden muaf tutuldu. Yeni talimata göre deprem bölgesindeki bazı SGK borçlularına verilecek kredilere bu sınır uygulanmayacak.

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! İhtiyaç kredisi faiz oranları değişiyor! Örtülü faiz indirimi…

70 BİN LİRAYA KADAR KREDİLER MUAF TUTULDU

Merkez Bankası’nın özel bankalara gönderdiği yazının detayları belli oldu. Buna göre ihtiyaç kredilerinde 70 bin liraya kadar olan kısmın menkul kıymet tesisinden muaf tutulduğu açıklandı. Uygulama talimatına bakıldığında deprem bölgesi ve bazı SGK borcu olanlara verilecek ihtiyaç kredilerinde muafiyet söz konusu oldu. Merkez Bankası’nın ihtiyaç kredilerine yönelik yeni düzenlemesinin kapsamı değişti.

Bilindiği üzere Merkez Bankası ihtiyaç kredilerinde ticari kredilerde uygulanan kurala benzer şekilde faiz sınırı getirdi. Bankalar, ihtiyaç kredisi verirken bu faiz sınırının üzerine çıkarsa, menkul kıymet bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda kalacak. Bankacılık dünyasında örtülü üst sınır uygulaması adı verilen bu yöntem ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerinde de uygulamaya geçti.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI NE KADAR?

Bankalardan ihtiyaç kredisi müşterilerine verilecek finansmanda yeni uygulama “faiz oranı MB tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1.8 ile 2.0 katı arasında olanlara birinci kademede, 2.0 katından yüksek olanlara ikinci kademede” menkul kıymet tutma zorunluluğu oldu. Böylelikle otomobil ve konut kredileri dışında verilen ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylı faiz yüzde 1.37 seviyesinde olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...