Merkez Bankası'ndan yeni dolar ve enflasyon tahmini: Yılın en yüksek seviyesinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan yeni dolar ve enflasyon tahmini: Yılın en yüksek seviyesinde

Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Merkez Bankası yeni anket döneminde dolar ve enflasyon tahmini yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 41 katılımcıyla gerçekleştirdiği temmuz ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış beklentisi ve dolar kuru tahmini yılın en yüksek seviyesine çıktı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 5 ARTTI

Geçen ay yüzde 2,51 olan temmuz ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,76'ya çıktı.  Yıl sonuna ilişkin beklenti ise yüzde 38,55'ten yüzde 43,82'ye yükseldi. Ankete göre 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 33,21 oldu. Bir önceki anket dönemindeki beklenti yüzde 30,65 olarak belirlenmişti. 24 ay sonrası için yüzde 18,12'den 19,04'e çıktı.

DOLAR 30 TL'YE DAYANACAK

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 28,46 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 28,99'dan 31,42'ye yükseldi. Bir önceki anket döneminde 40,3 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 41,6 milyar dolara çıktı.

Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi ise 28,6 milyar dolar oldu.

BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Katılımcıların GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7 oldu.

GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,5 iken, bu anket döneminde yüzde 4,3 olarak kaydedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...