Merkez'in yeni talimatı TL mevduatları artıracak: TÜSİAD Baş Ekonomisti KKM adımını analiz etti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, BloombergHT
- Güncelleme:
Merkez'in yeni talimatı TL mevduatları artıracak: TÜSİAD Baş Ekonomisti KKM adımını analiz etti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, BloombergHT

Merkez Bankası bugün bankalara Kur Korumalı Hesapların TL'ye geçişi ve Türk lirası payının artmasına yönelik bankalara yeni talimat gönderdi. TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası'nın yeni hamlesini değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) bankalara yeni talimat gönderildi. Sadeleşme adımları kapsamında geçen hafta yeni bir hamle daha atan Merkez Bankası, Türk Lirası’na geçiş, yenileme ve TL payının artırılmasında hedefleri tutturamayan bankalara KKM hesapları için yüzde 8 komisyon uygulanacağını belirtti. Ekonomistler söz konusu talimatın Türk lirası mevduatlarında faizine nasıl etkileyeceğini cevapladı.

KKM HESAPLARI İÇİN YÜZDE 8 KOMİSYON

Merkez Bankası tarafından alınan yeni karara göre kur koruma desteği sağlanan hesaplar için TCMB’ce belirlenen koşullara göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 8 komisyon alınacağı belirtildi. Ayrıca belirlenen Türk lirası payına göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 3 oranında komisyon uygulaması da hayata geçirilecek.

Yeni uygulamaya göre TL’ye geçiş oranı hedefi yüzde 100’ün altında olan bankalar ve yüzde 85’in altında kalan katılım bankaları yüzde 6’nın üzerinde komisyon ödeyebilecek. Hedefin üzerinde geçiş sağlayan bankalar için ise komisyon oranı sıfıra kadar inebilecek. TL payı hedefinin üzerine çıkan bankalar için de komisyon sıfıra indirilebilecek.

MEVDUAT FAİZLERİ GERİLİYOR

Bloomberg'de yer alan habere göre son iki haftadır gevşeme görülen Türk lirası mevduatlarda ortalama 1-3 ay arası vade faizleri, 20 Ekim haftası itibariyle yüzde 44'ün altına indi. Bu vadeli mevduatlarda ortalama faiz 6 Ekim haftasında yüzde 45,5 seviyesine kadar yükselmişti. Tüm vade grupları dikkate alındığında ise ortalama faizin yüzde 37,5 seviyelerine indiği görüldü. 

KKM'YE KARŞI TL MEVDUAT FAİZLERİ ARTACAK

Söz konusu talimatın etkilerini değerlendiren TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, hamlelerin toplamda TL mevduatları ve TL mevduat faizini artıracak bir adım olduğunu belirtti.

Altınsaç, "Sadeleşme yönünde atılan adım pozitif. Ama TL'leşme için aslında belli adımları atmayan bankalara ceza uygulaması var. Geçen hafta alınan TL mevduatını artırmak için hedef koyulmuştu. Bu adım mevduat faizini artıracak yönde değildi. TL mevduatları daha gevşemişti. Tüm piyasa aslında bu uygulama talimatını bekliyordu. TCMB burada TL mevduatını artır, KKM'den de TL mevduatına geçiş yap diyor. Bunlar olmazsa komisyon alırım diyor. Piyasa genelinde TL mevduat faizini artıracak, Liralaşmayı destekleyen bir adım. Bankalar kendilerine göre bir mevduat faizi belirleyecektir. Kur Korumalı Mevduat bu adımla ilerleyen dönemde azalacaktır ama esas süreci zorlayacak KDM yani döviz bacağı olacak." ifadelerini kullandı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de geçtiğimiz hafta açıklanan düzenlemelere ilişkin değerlendirmesinde atılan adımların mevduat faizlerinde son iki haftada görülen düşüşü tersine çevirebileceğini ifade etti.

KKM'DE DÜŞÜŞ HIZLANDI

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre cazibesini yitiren KKM'den son 3 haftada 232 milyar TL'lik düşüş yaşandı. kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 156 milyar TL'den 3 trilyon 70,2 milyar TL'ye geriledi. Böylece KKM’de bu hafta yaklaşık 86 milyar TL’lik bir çözülme gerçekleşti. Rekor düşüşle KKM hacmi 3 trilyon 70 milyar TL’ye geriledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, BloombergHT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...