Online satışta şok fiyat farkı! Yüzde 100 daha pahalı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Online satışta şok fiyat farkı! Yüzde 100 daha pahalı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Market, market internet sitesi ve online alışveriş platformları arasındaki fark inanılmaz… Markette 212 lira olan 600 gramlık kaşar peyniri, aynı marketin internet sitesinde 220 lira, bağımsız alışveriş sitesinde ise 590 liradan satılıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Gıda fiyatlarındaki artış tüm hızıyla sürüyor. Bakanlığın sıkı denetimlerine rağmen kesilen cezalar yeterli olmuyor. Ülke çapında başlatılan ‘indirim kampanyası’ da vatandaşlardan tepki topluyor. Marketlerde önce zam yapılıp sonra indirime gidildiği iddia ediliyor. Olayın bir diğer boyutu ise online ticaret siteleri. Tüm ürünlerde market ile internet fiyatları arasında ciddi farklar bulunuyor. Mesela Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde 221 lira olan 2,5 kilogramlık baldo pirinç, büyük bir online satış sitesinde 319 liraya satılıyor. Aynı ürün bir başka internet sitesinde 170 liraya kadar düşüyor. Arada ciddi bir fark bulunuyor. Aynı şekilde markette 220 liraya satılan 5 litrelik ayçiçeği yağının aynısı, internette 239 ile 319 lira arasında satılıyor. Dolayısıyla ilgili bakanlıkların yalnızca marketleri değil, internet sitelerini de denetlemesi gerekiyor.

Online satışta şok fiyat farkı! Yüzde 100 daha pahalı

SERBEST PİYASA, BEN BÖYLE SATIYORUM!

Zincir marketlerin internet sitelerinde ciddi fiyat farkı bulunmuyor. Örneğin X bir zincir marketin online satış sitesinde 600 gramlık kaşar peyniri 212 lira iken, marketinde 220 liraya satılıyor.

Ancak aynı ürünün fiyatı, farklı internet sitelerinde değişiyor. Markası ve gramajına kadar aynı olan kaşar peyniri markette 220 lira iken, internete 590 liraya kadar çıkıyor. Aradaki fiyat farkı iki katını geçiyor. Bu farklılıklar, piyasada fiyatların artmasına neden oluyor.

Pazaryeri pozisyonundaki bu büyük internet sitelerinde binlerce firma satış yapıyor. Aslında ürün fiyatını bu siteler değil, burada satış yapan toptancılar belirliyor. Telefonla ulaştığımız bir toptancı şu bilgileri veriyor: Ben büyük bir market değilim. Kendi toptancı dükkânım var. Depolarımızdan kargoyla ürün satıyoruz. Dövizin artması ve faturaların yükselmesi nedeniyle fiyatlarımız artıyor. Nihayetinde serbest piyasayız, ürünümü ben böyle satmayı tercih ediyorum. Toptan alımlarda bir miktar indirim yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Online satışta şok fiyat farkı! Yüzde 100 daha pahalı

FOTOĞRAFLAYIP ŞİKÂYET EDİN!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin en makul gördüğü yerden alışveriş yapmasını istedi. Ağaoğlu “Aynı ürünü büyük kâr marjıyla satmak isteyenlere fırsat vermesinler. Pahalı satan yerlerden alışveriş yapmayarak ve kendi çevresine söyleyerek en büyük cezayı vermiş olacaktır. Ayrıca ALO 175 hattına da bildirebilirler” diye konuştu. 

Online satışta şok fiyat farkı! Yüzde 100 daha pahalı
Tüketicilerin özellikle gıda ürünlerine karşı daha dikkatli olup sivil denetim yapması gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu “Girdi maliyetleri artmadan fiyatları kafalarına göre arttıramazlar. Bu, Tüketici Kanunu’nun 62. Maddesi’ne aykırı; tüketicinin cebine göz dikmektir. Yurttaş, asıl yaptırım gücünün kendisinde olduğunu unutmamalı ve kendi kara listesini oluşturmalı. Fahiş fiyat farkını Ticaret Bakanlığının HFA Mobil Uygulaması üzerinden şikâyet etmeli” dedi.

İNTERNET SİTELERİ KAMPANYA DA YAPIYOR

Bazı marketlerin raf ve internet sitelerinde fiyat farklılıkları görülürken, bazılarında da ciddi indirimler olabiliyor. Bu indirimler genelde gıda ürünlerinden ziyade kişisel bakım, sağlık ve kozmetik gibi kategorilerde görülüyor. Hatta toptan alımlarda fiyatlar oldukça makul seviyeye iniyor. Tüketiciler bu indirimleri yakında takip ederek alışveriş yapmaya özen gösteriyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...