Özel sektöre arazi tahsisi inşaat maliyetini düşürür

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Özel sektöre arazi tahsisi inşaat maliyetini düşürür

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

İnşaat sektörü ucuz konut için son dönemde özellikle otoyollar ve hastanelerde uygulanan ‘Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ)’ modeli üzerinde dururken, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da özel sektöre arazi tahsisinin konut üretimindeki en büyük maliyetlerden birini azaltacağını söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Durbakayım “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya TOKİ vasıtasıyla kamulaştırma bedelleri sıfır veya sıfıra yakın olan arazilerin özel sektöre tahsisi, konut üretiminin en büyük maliyet kalemlerinden biri olan arsa bedelini en düşük seviyeye çekebilir. Bu yöntemle üretilen arazilerdeki konut fiyatlarının sürekli olarak makul seviyelerde kalabilmesi için arazinin çıplak mülkiyet hakkının devlet uhdesinde kalması, üst hakların satılması şeklinde bir yöntem geliştirilebilir. Ayrıca bu yöntemle gerçekleştirilecek projelerdeki konutların erişilebilir fiyatta olması için vergi ve harç muafiyetler gibi avantajlar devreye sokulabilir” dedi.

“KİRALAR YARI YARIYA DÜŞEBİLİR”

Devletin özel sektöre arazi tahsis etmesinin konut kiralarını da aşağı çekeceğini ifade eden Durbakayım “Konut edinme şansını kaybedenlerin kiralama yöntemiyle barınma ihtiyacını karşılama zorunluluğu, konut kiralarındaki arz talep dengesini bozdu. Sadece kiralama amacıyla özel sektör eli ile kamu arazileri üzerine üst hakkı ile proje yapılırsa bu projelerdeki maliyetler, arsa payı olmadığı için yarıya düşebilir. Böylece kiralar da yarı yarıya düşebilir. Bu projelerin finansmanları da yerli ve yabancı fonlarla tarafından sağlanabilir. İlgili bakanlık bünyesinde münhasır bir genel müdürlük kurularak, gerçek ihtiyaç sahiplerinin erişilebilir bedeller ile kiralama sorunu çözülebilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...