SocGen'den iddialı tahmin: Türkiye'de faiz artacak, dolar yükselecek

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
SocGen'den iddialı tahmin: Türkiye'de faiz artacak, dolar yükselecek

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT, Türkiye Gazetesi

SocGen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eylül ayında yapacağı toplantıyla birlikte politika faizini %31'e yükselteceğini ve bunu 4. çeyrekte 600 baz puanlık, 2024 birinci çeyrekte ise 200 baz puanlık artışın takip edeceğini, faizin yüzde 40'a çıkarılacağını iddia etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayında beklentileri aşarak politika faizini 17,5'ten yüzde 25 düzeyine çıkartmıştı. Yılın 8.toplantısında politika faizinde 750 baz puan artışa giden Merkez Bankası'nın Eylül ayı toplantısında hamlesinin ne olacağı merak edilirken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni artışların sinyalini verdi. Uluslararası kuruluşlardan Societe Generale TCMB'nin alacağı kararla ilgili iddialı bir tahmin yaptı.

FAİZ YÜZDE 40'A ÇIKACAK

Fransa merkezli Societe Societe Generale analistlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül toplantısında 600 baz puanlık faiz artışıyla beklentilerin üzerine çıkacak.

SocGen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eylül ayında yapacağı toplantıyla birlikte politika faizini %31'e yükselteceğini ve bunu 4. çeyrekte 600 baz puanlık, 2024 birinci çeyrekte ise 200 baz puanlık artışın takip edeceğini,  faizin yüzde 40'a çıkarılacağını iddia etti.

DOLAR 30'U GÖRECEK

Ünlü ekonomist Phoenix Kalen'in de aralarında bulunduğu SocGen analistleri yılın geri kalanında liranın değer kaybı yaşamasını bekliyor. Analistlerin yıl sonu Dolar/TL 30 beklenti seviyesinde.

Analistler “TCMB büyük ihtimal sağlam faiz artışları yapacak, öte yandan reel faizler enflasyondaki artış sebebiyle keskin bir şekilde negatif kalacak. Daha fazla esneklik sağlayan finansal çevrenin normalleşmesi süreci orta vadede pozitif. Ancak bu durum kısa vadede lirayı zayıflatabilecek riskler de teşkil ediyor” dedi.

CARİ AÇIK ARTACAK

Analistler, cari açığın turizm sezonunun sona ermesiyle birlikte kışın yeniden artacağını, ithalat talebinin güçlü kaldığını belirtti.

SocGen'in raporunda “Gelecek yıl ortodoks politikalara kademeli dönüş Türkiye’nin temellerini iyileştirecek gibi gözükürken lirada daha fazla ama daha yavaş bir değer kaybı bekliyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...