Son Dakika! ABD enflasyonu açıklandı, çekirdek veri beklentiyi karşıladı: İşte dolar ve altında son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg,
- Güncelleme:
Son Dakika! ABD enflasyonu açıklandı, çekirdek veri beklentiyi karşıladı: İşte dolar ve altında son durum

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg,

Son Dakika: Fed'in faiz kararında etkili olacak kritik veri ABD'de tüketici enflasyonu açıklandı. Dolar ve altının yönünü tayin edecek, enflayon verisi beklentileri aşarken, çekirdek enflasyon beklentiler dahilinde geldi. İşte piyasalarda son durum...

Son Dakika Haberi: ABD Merkez Bankası'nın faiz kararında etkili olacak Tüketici Enflasyon (TÜFE) verisi açıklandı. Beklentileri aşan üretici enflasyonunun ardından tüketici fiyat endeksi Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti. Yıllık artış ise yüzde 3,7 geldi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON BEKLENTİYİ KARŞILADI

ABD'de TÜFE eylül ayında yüzde 0,4'le beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Beklenti artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi.

Yıllık bazda TÜFE yüzde 3,7 artarak sabit kaldı. TÜFE'nin yüzde 3,6 artması bekleniyordu.

Ekonomistlerin beklentisi Eylül'de aylık enflasyonun yüzde 0,3 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyona ilişkin beklenti ise yüzde 3,6 olarak belirlenmişti. Çekirdek göstergelerde beklentilere paralel gerçekleşme dikkat çekti. Eylül'de enerji ve gıda hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttı.

DOLAR VE ALTINDA SON DURUM

ABD'de açıklanan ÜFE ve Fed tutanaklarının ardından 107 puanı aşarak tarihi seviyelere yükselen dolar endeksi, 105 puan seviyesine geriledi. Son bir ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks daha sonra enflasyon verilerinin ardından yeniden yükselişe geçti. Dolar endeksi yüzde 0.40'tan fazla yükselişle 106,27 puan seviyesine yükseldi. Dolar/TL ise 27.7465 TL seviyesinden işlem görüyor.

Doların gevşemesinden destek bularak 1880 doları aşan Ons altın, kritik seviyenini altına geriledi. Gün içinde 1885 dolara kadar yükselen Ons altın 1872 dolara geriledi.

1680 TL'den işlem gören gram altın ise 1676 TL'ye çekildi. 

FED FAİZ ARTTIRMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Ekonomistler yaptıkları değerlendirmesinde yüksek enflasyon rakamlarının, Fed'in faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması gerektiği mesajını güçlendirebileceğini dile getirdi. Fed'in 31 Ekim-1 Kasım toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor ancak bazı yatırımcılar bir artış daha olabileceğini düşünüyor.

Açıklanan veri Fed üyelerinin faizleri yüksek seviyelerde tutma isteklerini haklı çıkaracak nitelikte.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...