Son Dakika! Bakan Ersoy duyurdu: Ayasofya Camii girişi için yeni düzenleme geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son Dakika! Bakan Ersoy duyurdu: Ayasofya Camii girişi için yeni düzenleme geliyor

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dakika haberi: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmde üçüncü çeyrek rakamlarını açıkladı. Turizm geliri ilk 9 ayda 42 milyar dolara yükselirken, ziyaretçi sayısı yüzde 12.4’lük artışla 45.2 milyon oldu. Bakan Ersoy aynı zamanda Ayasofya Camii girişi için yeni düzenleme geleceğini duyurdu.

Son dakika haberi: Turizm geliri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kritik verileri değerlendiriyor.

Bakan Aksoy'un açıklamaları şu şekilde:

HEM ZİYARETÇİ HEMDE GELİR ARTTI

“Turizm geliri ilk 9 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara yükseldi. Yıl sonunda 55.6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ortalama kalış süresi ilk 9 ayda 9,5 gece oldu. Geçen seneye göre yüzde 6 azalış yaşandı. Kişi başı gecelik harcamanın 2023'te geçen seneye göre yüzde 12.7 artışla 100 dolara ulaşması tahmin ediliyor.

2024 sonunda konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak. İzmir, Çeşme, Urla ve Bodrum Michelin Guide konseptine girecekler.

AYASFOYA CAMİ GİRİŞLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME

Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi'nde Unesco’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ayasofya Camii ziyaret ve ibadet kalitesinin artırılması sağlanacak. 15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretçilere ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarından ücret alınmayacak.”

TURİZM GELİRİ 20 MİLYAR DOLARI AŞTI

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın temmuz-eylül dönemine ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, turizm geliri, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 13,1 arttı. Söz konusu dönemde turizm geliri 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu.

Turizm gelirinin yüzde 16,5'i Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket turla organize etti. Söz konusu dönemde yapılan harcamaların 14 milyar 644 milyon 632 bin dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 580 milyon 686 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu dönemde Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 103 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması 74 dolar olarak hesaplandı.

EN FAZLA ZİYARET GEZİ VE EĞLENCE AMAÇLI OLDU

Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı bu dönemde yüzde 6,8 artarak 22 milyon 428 bin 234 oldu. Bunların yüzde 12'sini 2 milyon 687 bin 458 kişiyle yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Söz konusu dönemde spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 33,3, konaklama harcaması yüzde 26,1, yeme-içme harcaması yüzde 24,6 artarken, tur hizmetleri harcaması yüzde 1,6 azaldı.

Bu dönemde yabancı ziyaretçiler Türkiye'yi yüzde 76,2 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla ziyaret etti. İkinci sırada yüzde 16,6 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 3 ile "alışveriş" yer aldı.

Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise Türkiye'ye yüzde 61,2 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 74,8 artarak 1 milyar 933 milyon 781 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 491 milyon 933 bin dolarını kişisel, 441 milyon 848 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 649 dolar olarak gerçekleşti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...