Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat'tan sıfır ve ikinci el araç fiyatı için kritik açıklama: Yıl sonuna kadar yasaklandı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat'tan sıfır ve ikinci el araç fiyatı için kritik açıklama: Yıl sonuna kadar yasaklandı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis'te yaptığı bütçe sunumunda otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyatlara uygulanan cezalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis'te yaptığı bütçe sunumunda otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyatlara uygulanan cezalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Deprem felaketine rağmen yüksek teknoloji ürün ihracatının yükseldiğini söyleyen Bakan Bolat, cari açığın OVP hedefleri kapsamında 2023'te 42 milyar dolara düşeceğini söyledi.

FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRILMIYOR

Emlak ve konut sektöründeki fahiş fiyatlara değinen Bakan Bolat, kesilen ceza miktarını açıkladı. İkinci el arabanın sıfır fiyatını geçmesinin yıl sonuna kadar önüne geçtiklerini söyleyen Bakan Bolat, 2023 yılında uygulanan ceza miktarını da açıkladı.

İNDİRİM KAMPANYASI ENFLASYONU DİZGİNLEYECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhuriyet'in 100 yılı için yaptığı indirim çağrısını hatırlatan Bakan Bolat, "Bu çağrıdan sonra bütün hemen hemen meslek ve sivil toplum kuruluşları bu çağrımıza icabet etti. Gıdadan tekstile, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe kadar bu çağrımız karşılık bulmuştur. Haksız fiyat artışları ile mücadele ve başta gıda sektörü olmak üzere enflasyonu asgari düzeye indirme çalışmalarına katkı sağlamasını ümit etmekteyiz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şu şekilde:

İMALAT ENDEKSİ EŞİK DEĞERE YAKIN

"Türkiye ekonomisi 2023 yılında da ilk çeyrekte yüzde 3,9; ikinci çeyrekte ise yüzde 3,8 oranında büyüyerek, 12 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür. Son dönemde para ve maliye politikalarında atılan adımlar ve Orta Vadeli Program ile güven endekslerinde toparlanma izlenmektedir. Ülkemiz PMI endeksi Eylül ayında da 49,6 ile eşik değere yakın gerçekleşmiştir.

Ülkemiz PMI endeksi Eylül ayında da 49,6 ile eşik değere yakın gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ağustos ayında cari işlemler açığı yıllık yüzde 77,5, aylık yüzde 88,8 oranında düşüşle, 619 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

İHRACAT DEPREME RAĞMEN YÜKSELDİ

İhracatımız, yaşanan büyük deprem felaketi, dünya üretiminde gözlenen zayıflama, daralan ticaret hacmi ile dünya ticaret fiyatları ve emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşlere rağmen 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde 187,2 milyar dolar ile geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki değere eşit gerçekleşmiştir.

Önemle vurgulamak istediğim bir diğer gelişme ise, katma değerli ihracattaki artıştır. 2022’de yüzde 36,9 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının payı, bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 40,3’e yükselmiştir.

CARİ AÇIK DÜŞECEK İHRACAT YÜKSELECEK 

Orta Vadeli Program kapsamında cari açığın 2023 yılında 42,5 milyar dolara gerilemesi beklenmektedir. Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri kapsamında ihracatımızı 2024 yılında 267 milyar dolara, 2026 yılında ise 302,2 milyar dolara çıkartacağız.Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat'tan sıfır ve ikinci el araç fiyatı için kritik açıklama: Yıl sonuna kadar yasaklandı

Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023 yılında 100 milyar dolar hizmet ihracatı rakamına ulaşacağımıza inanıyoruz. 2028 yılında ise 200 milyar dolar hizmet ihracatı ile dünyadan aldığımız payı yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyoruz."

OTOMOBİLDE FAHİŞ FİYATLARA CEZA

İkinci el taşıtların sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yıl sonuna kadar yasakladık. Bu düzenleme kapsamında yaptığımız denetimler sonucunda bu yıl yaklaşık 67,5 milyon TL idari para cezası uyguladık."

Çeşitli sektörlerde son dönemde yaşanan fahiş fiyat artışlarını ve stokçulukla mücadele etmek ve söz konusu sektörlerde rekabetçi, adil ve istikrarlı piyasa yapısını korumak amacıyla birçok düzenlemeyi yürürlüğe koyduk.

Bu kapsamda otomotiv, emlak ve diğer alanlarda yaptığımız denetimler sonucu 400 milyon lira üzerinde idari para cezası uyguladık.

Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat'tan sıfır ve ikinci el araç fiyatı için kritik açıklama: Yıl sonuna kadar yasaklandı

EMLAK SEKTÖRÜNE BÜYÜK CEZA

Konut satış ilanlarında haksız ve adil olmayan fiyat artışlarına aracılık ederek, haksız ticari uygulamalarda bulunan 545 emlak işletmesine 54,5 milyon lira idari para cezası uyguladık.

FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN İŞLETMELERE 90 MİLYON CEZA KESİLDİ

Fahiş fiyat artışlarına yönelik Bakanlığımızca 81 ilde piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında toplam 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürün denetlenmiştir. Gerçekleştirilen bu denetimler neticesinde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere 2023 yılında 90 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...