Suyumuz tükeniyor, tarla alarm veriyor

- Güncelleme:
Suyumuz tükeniyor, tarla alarm veriyor

Ekonomi Haberleri

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, kuraklık konusunda uyararak “Önümüzdeki 6-7 yılın suyunu çoktan bitirdik. Özellikle tarımsal üretimde yeterli su olmazsa verim hızla düşecek” dedi.

Türkiye’de kuraklığın etkisi her yıl kendini daha fazla gösterirken, tarımda alarm zilleri çalıyor. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, kuraklığın Türkiye’yi tarımsal verimde büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bırakabileceğini, acil tedbir alınması gerektiğini söyledi.

2040’a yönelik hazırlanan su stresi haritasına göre Türkiye’nin gelecekte ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşılaşabileceğini dile getiren Turan “Özellikle Marmara, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri için kuraklık tehlikesi büyük. İstanbul barajları son 10 yılın en düşük seviyelerinde. Son 20-30 yıldır iklim değişikliğinin etkileri ciddi şekilde hissediliyor. Orta Doğu’daki çöl iklimi ile aynı özellikleri gösteren İç Anadolu, Van ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde kuraklık indisini görmeye başladık” dedi.

TASARRUF YETERSİZ

Kişi başına düşen su miktarının 2000’li yılların başında 1.650 metreküp civarındayken 2010’lu yıllarda 1.500 metreküpe kadar gerilediğini, 2020’den sonra ise 1.350 metreküpe kadar düştüğüne dikkat çeken Turan “Kuraklık sadece yağış yetersizliği değildir. Sıcaklık değişikliği de son derece önemli. Özellikle tarımsal üretimde yeterli su olmazsa verim hızla düşecek. Su tasarrufu yetersiz. Sadece insanların günlük su tüketiminde tasarruf yapması sorunu çözmeye yetmez” diye konuştu Prof. Turan şöyle devam etti: Önümüzdeki dönem tarım dönemidir. Ne kadar profesyonel olursak ülkemiz o kadar kazanç sağlar. Her üründe ne kadar güneş, ne kadar su ihtiyacı olduğunu bilmek, üretim miktarı ve ihtiyacın tespitini yapmak şart. Önümüzdeki 6-7 yılın suyunu çoktan bitirdik. Bu yüzden birçok kuyu kapalı. Yer altı suları kontrolsüz çekildi. Acil ve sistematik tedbir şart.

SUYUN YARISI TARIMA GİDİYOR

Türkiye’nin yaklaşık 112 milyar tonluk yıllık su rezervi bulunuyor. Kullanılabilir miktar ise 55-60 milyar ton. 8 milyar tonu sanayide, 11 milyar tonu insanların günlük tüketiminde, 40-45 milyar tonu da tarımda kullanılıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...