Tarladan kapıya: Sebze meyvede fiyatlar arttı, üretici eve servise başladı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tarladan kapıya: Sebze meyvede fiyatlar arttı, üretici eve servise başladı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

İstanbul’a yakın il ve ilçelerdeki üreticiler direkt tarladan kapıya kadar meyve-sebze servisi yapıyor. Arada komisyoncu, halci ve market olmadığı için fiyatlar da yüzde 30-35 daha ucuz. Üreticiler “Çok talep var. 24 saatte bir siparişe çıkıp toplu teslimat yapıyoruz” diyor...

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Uzun yıllardır devam eden tarla ve market fiyatları arasındaki uçurum son 2 yıldır zirve yaptı. Üreticiden çıkan 4 liralık domatesin markette 20 liraya kadar satılması vatandaşı isyan ettirdi.

Üreticiler marketlerin fahiş kâr ile satış yaptığını iddia ederken, marketçiler ise aradaki farkın; halci ve komisyoncular, akaryakıt ücretleri, paketleme maliyetleri, kiralar ve işçilikten kaynaklandığını söyledi. İlgili bakanlıklar ise piyasada fahiş fiyatlı ürün satan yüzlerce işletmeye milyonlarca lira ceza kesti. Ancak tüm bu yaşananlar da fiyatları düşürmedi.

Hâl böyle olunca üreticiler aradaki tüm işletmeleri çıkararak vatandaşa taze meyve sebze tedarikine yöneldi. Özellikle İstanbul’a yakın (Çatalca, Arnavutköy, Tekirdağ) il ve ilçelerdeki üreticiler kapıya teslim hizmetine başladı.

KAPIYA KADAR TESLİM

Sokak aralarında arabayla gezen zerzevatçıların daha kurumsallaşmış hâli olarak karşımıza çıkan bu üreticiler, kendi tarlalarında ürettikleri meyve-sebze, süt ve süt ürünler ve yumurta gibi ürünleri kapıya kadar getirmeye başladı. İnternet siteleri ve sosyal medyadan da sipariş alan bu üreticilerde fiyatlar ise oldukça makul.

Normal şartlarda Antalya’da tarladan 8-10 liraya çıkan domates, markette 20 liraya satılıyor. Çeşidine göre 8 liraya çıkan domates 18 liraya, ya da 15 liraya çıkan domates 35 lirayı buluyor. Bu rakamlar salçalık, normal, pembe veya salkım çeşidine göre farklılık gösteriyor.

Örneğin marketteki aynı kalitedeki ve fiyatı 18 lira olan ürünü Çatalca’da üretim yapan bir çiftçi kapıya kadar kilosu 11-12 liraya getiriyor. Kabak, patlıcan, salatalık, soğan, biber gibi ürünlerde de yüzde 30-35 daha uygun fiyata satabiliyor. Aynı şekilde meyve fiyatlarında da market rafına göre fiyatlar daha düşük.

ÜRETİCİ DE KAZANIYOR

Çatalca’da çiftçilik yapan Ramazan Geçgel, market ve pazar fiyatlarının artmasından sonra “tarladan-kapıya” sebze-meyve talebine ilginin arttığını ifade ederek "Benim gibi birçok üretici artık bu işi yapıyor. Çünkü ürettiğimiz malı market veya halciye ucuza vermek istemiyoruz. Hem bu sayede vatandaş ucuz yiyebiliyor" dedi.

"İnternet sitemizi açtık, sosyal medyadan satış yapıyoruz" diyen Geçgel, "Siparişleri en geç 1 gün içinde teslim ediyoruz. 24 saat sonra teslimata başlıyorum. İstanbul’un her yerinde müşterim var. Arada ne komisyoncu, ne halci ne de market var. Direkt tarladan alıp poşetle kapıya getiriyoruz" dedi.

TOPTAN ALIM YAPIYORLAR

İstanbul’a yakın il ve ilçelerde birçok üreticinin artık bu işi yaptığını dile getiren Geçgel "Üretici halcinin insafına kalmıyor. Bir süre yolda satalım dedik ama olmadı. Teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz" diye konuştu.

Genelde müşterilerin toplu alım yaptığını söyleyen Geçgel "Fiyat uygun olduğu için 5-10 kilo alıyor. Ayrıca yanına meyve ve süt-peynir de alıyor. Tek masrafımız akaryakıt, o biraz bizi zorluyor" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...