THY eğitim uçağını TUSAŞ üretecek

- Güncelleme:
THY eğitim uçağını TUSAŞ üretecek

Ekonomi Haberleri

THY ile TUSAŞ arasında 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı için anlaşma imzalandı. Türkiye’de ilk defa yerli ve sivil havacılığa hizmet eden bir hava aracının üretileceğini anlatan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, anlaşmanın 20 tane uçakla sınırlı kalmayacağını belirterek “TUSAŞ buradan tüm dünyaya uçak satmak için bu işe giriyor” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 100 iştiraki THY Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme AŞ (TAFA) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı için anlaşma imzalandı. THY’nin 10 yıllık stratejik planına göre; filo kapasitesinin yaklaşık iki kat artacağı öngörülürken, bu kapasite artışı yüksek sayıda pilot ihtiyacını da beraberinde getirecek.

THY’nin 2033 yılında hedeflenen toplam pilot ihtiyacının 11.000’in üzerinde olması bekleniyor. TAFA’da kullanılan mevcut ve alternatif uçak tipleri üreticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, uçak tedariğinde orta ve uzun vadede küresel çapta sıkıntılar yaşanacağı beklenirken, eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek motorlu eğitim uçağının yerli ve millî imkânlarla TUSAŞ tarafından üretilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. 2026 ve 2027 yıllarında 10+10 (opsiyonlu) olacak şekilde 20 adet uçağın satın alınmasına ve uçakların mevcut verimliliği aynı şekilde karşılaması durumunda, ileriki yıllarda uçak alımına devam edilerek TAFA filosunun tamamen yerli ve millî uçaklarla değiştirilmesi hedefleniyor.

THY eğitim uçağını TUSAŞ üretecek

YILDA 1.000 PİLOTA İHTİYACI VAR

THY ile TUSAŞ arasındaki anlaşmanın imza töreninde konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, THY’nin 10 yılda 11 bin pilota ihtiyaç duyacağını, dünya genelinde gelecek 10 yıldaki ihtiyacın ise 300 bin olarak hesaplandığını anlattı. Bu pilotların uçuş okullarınca yetiştirileceğini belirten Bolat, “Şu an TAFA’nın yıllık yeni öğrenci kontenjanı 200 kişi; bu sayıyı ilk etapta 300’e çıkarmayı hedefliyoruz. 400’e yakın da diğerleri yetiştiriyor. Bizim ihtiyacımız ortalama 1.000. Demek ki yılda yetiştirmek için 400-500 daha pilota ihtiyacımız var. Burada da en önemli darboğaz uçak. Bu açığı kapatmak için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca dünyada da pilot açığı olacağını düşünüyoruz. Yılda 2.000 pilot yetiştirirsek 1.000’i THY’de diğerleri de başka ülkelerde istihdam edilebilir. Hedeflerimizi gerçekleştirebilirsek Türkiye pilot yetiştirme üzerine dünyada marka olabilir” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Bütün dünyada bir darboğaz olduğuna işaret eden Bolat “Şu anda verdiğimiz uçakların siparişleri 2026’da geliyor. O açıdan bizim bu belki şu anda mütevazı bir kontrat olacak, 20 tane uçak siparişi veriyoruz. Ancak 10 yılda uçak ihtiyacımız 100 adet. Dünyanın uçak ihtiyacına baktığımızda da aynı şekilde şu anda 3 binden fazla uçağa ihtiyaç var. Türkiye’de ilk defa yerli ve sivil havacılığa hizmet eden bir hava aracı üretilmiş olacak. Bunda da stratejik ortağımız TUSAŞ ile zaten daha önceden de iş birlikleri yapıyorduk, ilk defa böyle bir projede rol aldığımız için biz de THY olarak gurur duyuyoruz” diye konuştu. Yılda 200 uçağın üretileceği bir hat kurulacağını dile getiren Bolat, şunları kaydetti: Yani sadece bu 20 tane uçakla kalmayacak. TUSAŞ buradan bütün dünyaya uçak satmak için bu işe giriyor. O açıdan da güzel bir iş birliğinin temelini oluşturduğumuz için de seviniyorum.

"DIŞA BAĞIMLILIĞI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTACAĞIZ"

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, anlaşmanın sivil uçak projesine girişlerinin imzası olacağını belirterek şöyle konuştu: TUSAŞ olarak uzun süredir dünyanın önde gelen firmalarıyla yapısal alandaki deneyimimiz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilot eğitimi için özgün olarak tasarlayıp ürettiğimiz yeni nesil eğitim uçağımız HÜRKUŞ ile yakın zamanda uçuşuna şahitlik ettiğimiz jet motorlu eğitim uçağımız HÜRJET ile edindiğimiz tecrübelerin ardından bu kez sivil pilotları yetiştirmek amacıyla TAFA ile güçlerimizi birleştiriyoruz. THY’nin pilot eğitimlerini karşılayacak, muadillerine göre üstün performans ve uçuş kalitesine sahip, bu yetkinliklerde en son teknoloji aviyonik sistemlerle donatılmış, uzun ömürlü eğitim uçaklarını yerli ve millî imkânlarımızla tesislerimizde üreteceğiz. Uçakların THY envanterine katılması ile birlikte bu hususta da dışa bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltmış olacağız. Bugün Türk havacılığını her alanda dünya ile yarışır hâle getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...