Ticaret Bakanı Bolat, kredi musluğunu kısan bankalara seslendi: Artık mecbursunuz

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şirketlerin finansmana erişim konusunda özel bankalara seslendi. Kamu bankalarının Türkiye ekonomisinin finansman ihtiyaçlarını destekleme bütün imkanlarını kullandığını söyleyen Bakan Bolat, özel bankalarında bu yarışa artık katılması gerektiğini söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO)'nun ağustos ayı meclis toplantısında şirketlerin finansmana erişim konusunda önemli mesajlar verdi. Kamu bankalarının son 10 yılda harika işler yaptığını kaydeden Bakan Bolat, özel bankalara çağrıda bulundu. Üretimi ve ihracatı finanse eden bir bankacılığa dönmeye mecbur olacağını söyleyen Bakan Bolat, "Başka çarelerinin olmadığını görecekler" dedi.

İHRACATÇIYA EN AZ 70 MİLYAR TL KAYNAK

İhracatçıların finansmana erişimi için Ticaret Bakanlığı olarak var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Bakan Bolat, "Bugüne kadar 10 bini aşkın ihracatçımıza 40,5 milyar TL'lik kefalet sağlanmış olup 2023 sonu itibarıyla 90 milyar TL'lik krediye kefalet sağlanmasını hedefliyoruz. Eximbank vasıtasıyla da ihracatçılarımıza 2022 yılında 45 milyar dolar, 2023 yılı ilk 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlanmıştır. Bununla da kalmayarak, Eximbank'ın sermayesi 6,8 milyar TL artırılmış ve önümüzdeki dönemde ihracatçılarımıza daha fazla kredi verme imkanı sağlanmıştır. Yani yüzde 40 sermaye artışıyla sağladığımız bu 6,8 milyar lira, çarpan etkisiyle en az 70 milyar liralık kaynak olmuş oldu" dedi.

ÖZEL BANKALAR ÜRETİMİ VE İHRACATI DESTEKLEMEK ZORUNDA

Özel bankalara çağrıda bulunan Bakan Bolat, "Eximbank'ın kaynakları artınca finansman imkanları bakımından özel bankalar da kendilerini yarışa girmeye mecbur hissetti. Son 10 yıldır kamu bankaları harika işler yaptı. Türkiye ekonomisinin finansman ihtiyaçlarını destekleme ve mega projelerin desteklenmesi noktasında bütün imkanlarını kullandılar. Özel bankalar da artık bu yarışa girmeye mecburlar. Nitekim önümüzdeki aydan itibaren artık sadece tüketimi finanse eden değil, aynı zamanda yatırımı, üretimi ve ihracatı finanse eden bir bankacılığa dönmeye mecburlar. Başka da çareleri olmadığını görecekler. Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK ve diğer kurumlar vasıtasıyla ticari kredi alanındaki rekabet sonucu, özel bankaların da kaynaklarının üretime doğru akmaya başladığını inşallah hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Bolat, kredi musluğunu kısan bankalara seslendi: Artık mecbursunuz

HEDEF YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATINI ARTIRMAK

"2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu" ile yepyeni proje ve faaliyetleri hep birlikte hayata geçirmek arzusunda olduklarını aktaran Bolat, şunları kaydetti:

"Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2'ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1'e yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını mevcut yüzde 36'dan yüzde 50'ye yükselteceğiz. KOBİ'lerin ihracattaki payını yüzde 26'dan yüzde 40'a çıkartmayı, Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 1,5'ten yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyoruz. Yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağız. Üreticimizi, sanayicimizi, çiftçimizi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacağız."

"OVP, EKONOMİNİN YENİ ÇIPASI OLACAK"

Küresel ekonomideki bu kırılgan seyir nedeniyle uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini işaret eden Bolat, Türkiye ekonomisinin ise küresel düzeyde yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve büyük deprem felaketine rağmen son 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğünü kaydetti. Bolat, Eylül ayının ilk yarısı içerisinde açıklaması planlanan OVP'nin ise ekonominin yeni çıpası olacağını belirtti.

BAKAN BOLAT G20 BAKANLAR TOPLANTISINA KATILACAK

Öte yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan'ın Jaipur kentinde yarın başlayacak G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı'na iştirak edecek.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...